Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Schandaal in de familie Wapshot

John Cheever (auteur), Guido Golüke (vertaler)
De belevenissen van twee Amerikaanse broers in de tweede helft van de twintigste eeuw, met hun problemen met hun ongelukkige echtgenotes, een excentrieke wetenschapper die een nucleaire oorlog ziet aankomen en een tante die voor de belastingdienst vlucht.
Titel
Schandaal in de familie Wapshot
Auteur
John Cheever
Vertaler
Guido Golüke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Wapshot scandal
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2015
301 p.
Aantekening
Afzonderlijk te lezen vervolg op: Kroniek van de familie Wapshot
ISBN
9789461643490 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 45 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit goed los te lezen vervolg op ‘Kroniek van de familie Wapshot*’ draait om de belevenissen van de twee broers Moses en Coverly, die allebei en onafhankelijk van elkaar problemen krijgen in hun huwelijk wanneer hun echtgenotes zich niet gelukkig voelen in hun sociale omgeving. Naast de broers en hun vrouwen komt ook een aantal bijfiguren vrij uitgebreid aan bod, zoals de excentrieke wetenschapper Dr Cameron die zijn driften niet altijd onder controle heeft, tante Honora die voor de belastingdienst naar Europa vertrekt zonder dat ze daar iets te zoeken heeft (en die daarna in de alcohol vlucht) en de jonge Emile, de minnaar van Moses' vrouw Melissa. Zo schetst deze roman heel subtiel de veranderende omstandigheden in het Amerika van de jaren vijftig (inclusief de nieuwe dreiging van een nucleaire oorlog die Dr Cameron voelt aankomen) aan de hand van de schijnbaar gewone en dagelijkse bezigheden van een aantal scherp getekende personages in een dikwijls melancholisch boek dat soms aan …Lees verder

Over John Cheever

John Cheever (Quincy, 27 mei 1912 - Ossining, 18 juni 1982) was een Amerikaans auteur. Net als John Updike en Richard Yates wist Cheever de achterkant van de Amerikaanse droom te tonen in korte verhalen, die vanaf de jaren 50 in tijdschriften als The New Yorker verschenen.

Het grootste deel van zijn verzamelde verhalen zijn gebundeld in The stories of John Cheever, waarvan een selectie in het Nederlands is verschenen als De Verhalen (2008). Deze vertaling van Else Hoog kwam eerder al uit in 1987.

Een vertaling van zijn dagboeken, The Journals of John Cheever is in Nederland uitgekomen onder de titel Verscheurde Stilte (1993), in een vertaling van Frank van Dixhoorn.

In 1979 ontving Cheever de Pulitzer Prize.

Bibliografie

  • The Way Some People Live (1943)
  • The Enormous Radio and Other Stories (1953)
  • Stories (met Jean Stafford, Daniel Fuchs, and William …Lees verder op Wikipedia