Boek
Engels

Manhattan transfer

John Dos Passos (auteur), Jay McInerney (inleider)
Schildering van de ontwikkeling van New York tot een moderne stad, waarin een kaleidoscopisch beeld wordt gegeven van het leven van de kleine, machteloze mensen in een gigantisch stenen monster in het eerste kwart van de twintigste eeuw.
Onderwerp
New York (stad)
Titel
Manhattan transfer
Auteur
John Dos Passos
Inleider
Jay McInerney 1955-
Taal
Engels
Uitgever
Londen: Penguin, 2000 | Andere uitgaves
360 p.
ISBN
9780141184487 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na 'Ulysses' is dit misschien wel de belangrijkste 'experimentele' roman van de twintigste eeuw. Als een camera registreerde de debuterende schrijver het leven in New York 1900-1925, zoemend door ruimte en tijd. De metamorfose van New York en Amerika tot wereldstad en wereldmacht over de ruggen van merendeels 'kleine luiden'. Het is geen doorlopend verhaal: de drie delen en vijftien hoofdstukken confronteren de lezer met een groot aantal personages op talrijke min of meer cruciale momenten van hun afglijden, soms tot in de goot. De indertijd revolutionaire verteltechniek is zo vaak nagevolgd dat de lezer van nu veel minder moeite zal hebben dan de lezer uit 1925. Een kras dramatisch politiek-links tijds- en zedenbeeld waarin men de Grote Krach van 1929 al ziet en voelt aankomen. Zeer beeldend en expressief geschreven. Werkelijk verhelderende en beknopte inleiding door Jay McInerney. Voor een paperback een ruime bladspiegel en een acceptabele letter.

Over John Dos Passos

John Roderigo Dos Passos (Chicago, 14 januari 1896 – Baltimore, 28 september 1970), was een Amerikaans romanschrijver, dichter, toneelschrijver, politiek activist en beeldend kunstenaar. In zijn bittere, impressionistische romans viel hij de hypocrisie en het materialisme van de Verenigde Staten in de jaren 1920 en 1930 aan. De U.S.A.-trilogie wordt als zijn hoofdwerk beschouwd. Na de publicatie van deze roman zwakte Dos Passos zijn radicale filosofie af en werd steeds conservatiever. Tegelijkertijd werd zijn schrijven minder gepassioneerd en werd zijn stijl meer direct en eenvoudig. Hij zou echter nooit meer zo succesrijk worden als in de jaren twintig en dertig.

Dos Passos zette zijn literair talent in om de turbulente gebeurtenissen van de 20e eeuw te commentariëren, waardoor hij in de VS de reputatie kreeg een harde criticus te zijn van de Amerikaanse politiek en levensstijl. Precies doordat hij zichzelf in de eerste plaats zag als de chroniqueur van zijn e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties