Boek
Nederlands

Stinkbom en Ketchupkop en de doortrapte dassen

John Dougherty (auteur), David Tazzyman (illustrator), Sandra C. Hessels (vertaler)
+1
Stinkbom en Ketchupkop en de doortrapte dassen
×
Stinkbom en Ketchupkop en de doortrapte dassen Stinkbom en Ketchupkop en de doortrapte dassen
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Stinkbom en Ketchupkop krijgen van de koning de opdracht het koninkrijk te bevrijden van alle dassen. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Stinkbom en Ketchupkop en de doortrapte dassen
Auteur
John Dougherty
Illustrator
David Tazzyman
Vertaler
Sandra C. Hessels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Stinkbomb and Ketchupface and the badness of badgers
Editie
2
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2014 | Andere uitgaves
189 p. : ill.
ISBN
9789048309337 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ketchupkop wordt als eerste wakker en maakt haar broer Stinkbom wakker. Al snel komt hij erachter dat zijn spaarpot leeg is. Hij verdenkt de dassen ervan zijn tientje te hebben gestolen. Meteen besluiten de kinderen om naar de koning te stappen om hun beklag over de dieven te doen. Koning Wiebel Floeps van het eiland Groot Poeha is alles behalve een doordeweekse koning. Hij wordt bewaakt door een gans leger bestaande uit Maximiliaan de Kat en hij heeft zichzelf een button met het woord ‘butler’ opgespeld om zijn gasten binnen te laten. Eenmaal hij in zijn rol van koning zit, draagt hij de button met daarop ‘koning’. Koning Wiebel Floeps heeft geen idee wat dassen zijn. Hij verwart ze met de neushoorns die hij uit zijn rijk heeft verbannen. Als dit misverstand is rechtgezet, krijgen de twee kinderen de taak om zijn koninkrijk van de dassen te bevrijden.
Het verhaal is zoals de achterflap van Stinkbom en Ketchupkop en de doortrapte dassen belooft: hilarisch. John Dougherty n…Lees verder
Stinkbom en Ketchupkop, broer en zus, wonen op het kleine eiland Groot Poeha. Op een ochtend ontdekt Stinkbom dat er geld uit zijn spaarvarken is verdwenen. Ze denken dat de dassen hier schuldig aan zijn en ze besluiten de koning om hulp te vragen. Deze geeft hen vervolgens de opdracht het koninkrijk te bevrijden van alle dassen. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn en ze worden zelfs gevangengenomen door de dassen. Het humoristisch verhaal is een aaneenschakeling van gebeurtenissen en woordgrapjes. Het kan zijn dat een aantal grappen (soms gemaakt leuk) de beoogde doelgroep ontgaat. Een boek dat opvalt door de grote hoeveelheid zwart-witillustraties die de tekst aanvullen. Het levert een levendige bladspiegel op, maar onderbreekt enigszins het soepel volgen van het verhaal. De gebruikte lettertypes zijn zeer divers en in allerlei afmetingen. Vanaf ca. 8 jaar.

Stinkbom en Ketchupkop en de doortrapte dassen

Stinkbom en Ketchupkop zijn broer en zus in dit knotsgekke boek. Ze vermoeden dat de sluwe stoute dassen het geld uit de spaarpot van Stinkbom hebben gestolen. Ze gaan met hun tweeën op zoek naar de ware toedracht van het verhaal.
De auteur heeft heel hard zijn best gedaan om een knotsgek verhaal te schrijven. Absurde veronderstellingen, levende voorwerpen (zoals een winkelwagentje), sprekende dieren, het kan allemaal. Hoe gekker hoe liever. De talrijke illustraties in zwart-wit vullen de absurditeit aan.
Misschien heb ik niet het juiste gevoel voor humor, maar ik heb zelden moeten glimlachen bij dit verhaal. Er wordt voortdurend van de hak op de tak gesprongen. Het ligt er allemaal een beetje te dik op. Al vind ik het top dat je zo ‘all the way’ kan gaan. Ik ken zeker een heleboel kinderen die het wel leuk gaan vinden. Maar binnen het genre van grappige boeken ben ik er al betere tegengekomen.

Suggesties