Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vraag het aan het stof : roman

John Fante (auteur), Mea Flothuis (vertaler)
Een jonge schrijver worstelt in het Los Angeles van de jaren dertig van de 20e eeuw met liefde en schrijverschap.
Titel
Vraag het aan het stof : roman
Auteur
John Fante 1909-1983
Vertaler
Mea Flothuis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ask the dust
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2014 | Andere uitgaves
205 p.
ISBN
9789029089968 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dromen in L.A.

Uitgeverij Meulenhoff laat ons het werk van John Fante herontdekken, de schrijver die de hartenklop van Los Angeles in de jaren 30 heeft vastgelegd.Vraag het aan het stof is de beste roman over zijn alter ego Arturo Bandini.

Californië met zijn gouden kusten, zijn wilde ambities, Los Angeles en Bel Air. Koele zwembaden, groene gazons, dromen van starlets en oude Hollywood-glamour. Palmbomen wuivend in de bries op verschoten polaroids, daar worden nog altijd carrières op gebouwd. 'Down on the West Coast/ I got a feeling/ it all could happen', zingt de populaire sirene Lana Del Rey, en haar beste songs zijn liefdesverklaringen aan dat Californische visioen. Ze lopen ook over van gebroken dromen en ongezonde relaties, en het soort ontworteldheid dat een shot bourbon of een snuif cocaïne niet oplost. Dat het vroeger beter was, lijkt Lana's nostalgie te suggereren, dat het verdriet zuiverder was, en mooier verpakt.

Niets van aan, natuurlijk. Ga terug naar dat L.A. van de gouden jaren 30, toen Hollywood een droomfabriek was, en je vindt er palmbomen ruikend naar benzine, hun voeten geklemd in zwart asfalt. En stromen immigranten op de vlucht voor de Depressie: Amerikanen uit het Midwesten en het Oosten…Lees verder

Arturo Bandini, hoofdpersoon van deze tweede Bandini roman (er zijn er drie), worstelt als jong schrijver met taal en verbeelding, aarde en kosmische krachten, menselijk tekort en menselijke grootsheid, passie en noodlot. Bandini koestert een hopeloze liefde voor de Mexicaanse serveerster Camilla, die in marihuana vergetelheid zoekt voor haar liefde voor Sammy, barhulp en schrijver. Sammy is ongeneeslijk ziek en heeft zich teruggetrokken aan de rand van de woestijn. Dit alles speelt in het Los Angeles van eind jaren dertig van de 20e eeuw. Een aardschok doet Sammy's leven letterlijk op zijn grondvesten trillen en eigenlijk valt voor hem nu alles op zijn plaats. Fel en teder; symboliek gebaseerd op elementen uit de natuur, die ook natuurlijk ingevlochten zijn; contrastrijk en evenwichtig van structuur. Goede, wat droge vertaling. Normale druk.

Over John Fante

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Nail Babayev

John Fante (Boulder (Colorado), 8 april 1909 – Los Angeles, 8 mei 1983) was een Amerikaans schrijver van Italiaanse komaf.

Biografie

Fante was een zoon van een metselaar, een Italiaanse immigrant die zich had gevestigd in de Amerikaanse staat Colorado. Hij groeide op in het stadje Boulder. In 1929 stopte hij met zijn studie aan de Universiteit van Colorado en verhuisde hij naar Los Angeles, om zich aan een schrijversloopbaan te wijden. Hij vestigde zich in de wijk Bunker Hill.

In 1932 lukte het hem voor het eerst een kort verhaal geplaatst te krijgen in The American Mercury, het tijdschrift van H.L. Mencken. Het blad plaatste in de jaren daarna meerdere verhalen van Fante. Vaak gingen de verhalen over zijn jeugd en de sneeuw van Colorado. In 1938 hielp Mencken Fante om een uitgever te vinden voor zijn eerste roman; Wait Until Spring, Bandini. Een jaar later verscheen Ask the Dust en in 1940 Dago RedLees verder op Wikipedia