Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Familiekroniek spelend vanaf het Victoriaanse tijdperk tot de jaren twintig.
Titel
De Forsyte-sage
Auteur
John Galsworthy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Forsyte saga
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2004 | Andere uitgaves
624 p.
ISBN
90-229-8908-9

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de familiegeschiedenis van het geslacht Forsyte wordt een beeld gegeven van de gegoede burgerij ten tijde van de regering van koningin Victoria van Engeland. De familie leeft volgens een vast patroon; van haar morele maatstaven en waarden mag niet worden afgeweken. Een oude familievete verhindert het huwelijk tussen Fleur, de dochter van Soames Forsyte, en John, haar achterneef. Iedere persoonlijke vrijheid wordt opgeofferd aan de knellende fatsoensnormen; hoewel de familie rijk is, werkelijk geluk kent men niet. Het lijvige maar boeiende werk is in afleveringen geschreven. Boek I bevat: 1. Het geluk der rijken, 2. In ketenen, 3. Te huur; Boek II, Een moderne comedie, 1. De witte aap, 2. De zilveren lepel, 3. Zwanenzang. Goed tijdsbeeld met acceptabele karaktertekening. In de jaren zestig bekend geworden door een tv-bewerking en onlangs in een recentere 13-delige versie uitgezonden op de Nederlandse tv (scene daaruit op het omslag). Paperback; normale druk.

Over John Galsworthy

John Galsworthy (Kingston Hill (Surrey), 14 augustus 1867 - Londen, 31 januari 1933) was een Brits schrijver van romans, verhalen en toneelstukken, waarin hij zich kritisch met het Engelse maatschappelijke leven bezighield. Zijn bekendste werk is de romancyclus The Forsyte Saga (1922). In 1932 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. Galsworthy is ook een van de oprichters en de eerste voorzitter van International PEN, een internationale organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting.

Galsworthy werd opgeleid in Harrow en New College te Oxford. Vanaf 1890 kon hij als advocaat aan de slag, maar hij verkoos zich voortaan te wijden aan de literatuur. Zijn vroegste roman, Jocelyn, verscheen in 1898, maar pas met The Island Pharisees (1904) en The Man of Property (1906) kwam hij echt in de belangstelling. Dat laatste boek was meteen de start van een nieuwe reeks, bekend als The Forsyte Saga, waarvoor Galsworthy nu voornameli…Lees verder op Wikipedia