Schildpadden tot in het oneindige

John Green (auteur), Aleid van Eekelen-Benders (vertaler)
+1
Schildpadden tot in het oneindige
×
Schildpadden tot in het oneindige Schildpadden tot in het oneindige
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Aza (16) lijdt aan smetvrees. Ze gaat met haar beste vriendin Daisy op zoek naar een verdwenen miljonair en komt in aanraking met diens zoon. Maar haar stoornis zit haar nieuwe gevoelens in de weg. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Schildpadden tot in het oneindige
Auteur
John Green 1977-
Vertaler
Aleid van Eekelen-Benders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Turtles all the way down
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2017 | Andere uitgaven
303 p.
ISBN
9789025768539 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Liefde en bacteriën

John Green maakte wereldwijd furore met Een weeffout in onze sterren. Ook zijn nieuwste boek zal veel lezers bekoren - zowel jongeren als volwassenen.

De Amerikaanse auteur John Green heeft met boeken als Een weeffout in onze sterren en Paper Towns een grote schare fans verzameld onder jonge lezers. Zijn toegankelijke verhalen over zoekende adolescenten met filosofische vragen slaan bovendien ook bij veel volwassenen aan.

Met Schildpadden tot in het oneindige bestendigt Green zijn reputatie als een van de meest vooraanstaande crossoverauteurs van zijn generatie. Het boekt bouwt verder op de ingrediënten van zijn vorige succesverhalen, maar sluit minder compromissen.

Het hoofdpersonage, Aza Holmes, voert al jarenlang een strijd met dwanggedachten. Op de meest onhandige momenten duikt de vrees op dat bacteriën haar dodelijk ziek zullen maken. Ook gelooft ze dat ze geen eigen identiteit heeft, maar dat de bacteriën haar gedachten bepalen. Een liefhebbende moeder en veel sessies bij de psychiater kunnen niet verhinderen dat de wanhoop voortdurend toeslaat. Als een rode draad…Lees verder

Zoenen terwijl je bang bent

Of de gemiddeld tachtig miljoen microben die via zijn tong haar mond binnendringen voor altijd deel zullen uitmaken van haar darmflora. Dat is het enige dat de 16-jarige Aza Holmes wil weten terwijl ze zoent met miljardairszoon Davis Pickett. Het antwoord vindt ze op haar mobiele Wikipedia: ja.

Je zult maar ziekelijk bang zijn voor bacteriële infecties en toch graag willen zoenen. Schildpadden tot in het oneindige, de nieuwe jongerenroman van John Green, is de hier en daar hilarische, hier en daar somber stemmende beschrijving van leven met een ongeneeslijk angstsyndroom. Zoals in al zijn boeken bieden onvoorwaardelijke vriendschap en intellectuele humor tegenwicht.

Of de fans van de Amerikaanse succesauteur helemaal tevreden zullen zijn is de vraag. Ruim vijf jaar hebben ze na de verfilmde bestseller Een weeffout in onze sterren (Lemniscaat, 2012) moeten wachten. Green is zelfs een half jaar gestopt met zijn populaire vlog om het af te maken. Het boek dat er nu ligt, is duidelijk met veel moeite geschreven en er gebeurt bijzonder weinig in.

De vader van Davis is vermist, maar Holmes stopt op diens verzoek al gauw met het detectivewerk. Behalve een rondje op de ringweg komt Aza het morsige Indianapolis met haar o…Lees verder

Aza (16) heeft last van dwanggedachten. Zij weet niet of ze zichzelf is of fictie, waarbij het verhaal bepaald wordt door miljarden bacteriën in haar lichaam. Aza volgt al jaren therapie, maar neemt haar medicijnen niet regelmatig in. Haar beste vriendin Daisy schrijft fanfiction over Starwars. Aza is hierin, zonder dat ze dit weet, een belangrijke verhaalpersoon. Als een miljardair verdwijnt, neemt Aza, onder aanvoering van Daisy, contact op met zijn zoon. Zij zaten als kinderen in een rouwverwerkingsgroep, omdat beiden een ouder hebben verloren. De meiden hopen hierdoor de gouden tip te vinden en daarmee het vindersloon te krijgen. Het leven is voor Aza niet eenvoudig. Als ze Davis tongzoent, moet ze denken aan de 80 miljoen microben die hij zo op haar overbrengt. Het gecompliceerde karakter van Aza komt geloofwaardig over. De lezer leeft mee door haar interne dialogen, maar ook door de tekstberichtjes en blogs. Zoals gebruikelijk bij boeken van deze auteur zit het verhaal, door de …Lees verder

Dwanggedachten

Aza (16) kampt met angsten en jaagt op een verdwenen miljardair

Bijna zes jaar na John Greens verfilmde succesroman 'Een weeffout in onze sterren' is er een nieuw jongerenboek van zijn hand. 'Schildpadden tot in het oneindige', dat deze week in veertien landen verschijnt, is anders van sfeer dan 'Een weeffout', maar ook indrukwekkend.

Geen tissuesverslindende lovestory dit keer, maar een schrijnend boek over een tiener met een angststoornis. Aza (16) en haar beste vriendin Daisy - met haar gevatte uitspraken hof-leverancier humor in dit boek - onderzoeken de verdwijning van een miljardair, omdat de gouden tip een ton oplevert, en ontmoeten zo diens eenzame zoon Davis, zo'n typische romantisch-intelligente Green-jongen.

Aza en hij vinden elkaar leuk, maar haar geestelijke gezondheid bemoeilijkt het contact, zoals met alle mensen om haar heen. Dagelijks raakt Aza in de greep van een oneindige spiraal dwangmatige gedachten, vooral over bacteriële infecties. Ze is er als de dood voor en da…Lees verder

Over John Green

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America

John Michael Green (Indianapolis, 24 augustus 1977) is een Amerikaans schrijver en vlogger.

Levensloop

Green ging op zestienjarige leeftijd naar een kostschool in Birmingham (Alabama). Hij studeerde Engels en godsdienstwetenschappen en besloot dat hij priester wilde worden in de Anglicaanse Kerk. Hij werkte enkele maanden als aalmoezenier in een kinderziekenhuis in Ohio, waar hij veel kinderen zag sterven. Daar besloot hij dat hij een boek wilde schrijven over mensen die moeten leren leven met de dood van iemand die ze liefhadden. Green recenseerde voor Booklist en maakte radioprogramma's, voordat hij zich fulltime richtte op het schrijven van boeken. Green woont in Indianapolis. In 2011 bracht hij via het Nederlands Letterenfonds twee maanden in Amsterdam door om zijn boek The Fault in Our Stars af te schrijven.

Green is tevens bekend van een internetproject op YouTube waarin hij met zijn broer Hank Green het geh…Lees verder op Wikipedia