In een proces tegen de Amerikaanse tabaksindustrie probeert de verdediging op alle mogelijke manieren een veroordeling te voorkomen.
Titel
In het geding
Auteur
John Grisham
Vertaler
Hugo Kuipers Nienke Kuipers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The runaway jury
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2019 | Andere uitgaves
464 p.
ISBN
9789400510401 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Voor de tabaksindustrie staat het proces van de eeuw voor de deur: als ze deze zaak, ingespannen door de weduwe van een overleden roker, verliest, staat haar toekomst op het spel. Beide partijen hebben een leger advocaten ingeschakeld om met alle legale en andere middelen de uitslag naar hun kant te laten overhellen. Hoofdrolspelers zijn Nicholas Easter, die stilaan de jury in zijn greep krijgt en hen kan laten beslissen wat hij wil, en Rankin Finch, die het vermogen van de tabaksindustrie beheert en als onbekende, keiharde stroman een positief juryrapport wil forceren.

Het thema van deze rechtbankthriller is brandend actueel, corruptie en smeerlapperij zijn nooit veraf. Wat dit boek een bonus oplevert is de psychologische ontleding van de juryleden, die in besloten gezelschap tot een gezamenlijke beslissing moeten komen. Je voelt hun onzekerheden, hun wisselende stemmingen en hun beïnvloedbaarheid duidelijk aan. Het vraagteken rond de uitspraak blijft tot de laatste pagina's …Lees verder
In Biloxi, Mississippi, wordt een proces gevoerd tegen de tabaksindustrie die wordt aangeklaagd door de weduwe van een zwaar rokende en aan longkanker overleden echtgenoot. De tabaksindustrie brengt zijn verdediging in stelling: een organisatie geleid door Rankin Fitch die op iedere manier een veroordeling moet voorkomen: intimidatie, bedreiging, chantage, manipulatie en trainering van de rechtsgang. Ze hebben buiten Nicholas Easter en zijn vriendin Marlee gerekend. Nicholas slaagt erin tot jurylid gekozen te worden en Marlee doet veldwerk. De schrijver (19550 heeft een goed plot bedacht en dit op een verontrustende manier uitgewerkt: het gaat in de rechtszaal niet om het recht, maar louter om geld; en het Amerikaanse systeem van schadevergoeding heeft weinig met schade, maar alles met hebzucht te maken. Een spannend verhaal met zwart-wit getekende hoofdpersonen en een verrassende ontknoping. Een geslaagde roman van de meester van de 'legal thriller'.

Over John Grisham

CC BY 2.0 - Foto van/door Scott Brenner

John Grisham (Jonesboro (Arkansas), 8 februari 1955) is een Amerikaanse schrijver, bekend van juridisch drama.

Levensloop

Grisham is het tweede kind uit een gezin met vijf kinderen. Zijn ouders waren gematigde Southern Baptists. Zijn vader was bouwvakker en katoenkweker. Na veelvuldig verhuisd te zijn, vestigde de familie zich in 1967 in het kleine stadje Southaven in Mississippi. Daartoe door zijn moeder aangemoedigd, was de jonge Grisham een fervent lezer die vooral beïnvloed werd door het werk van John Steinbeck, waarvan hij met name de heldere schrijfstijl bewonderde. In 1977, behaalde Grisham zijn B.Sc. titel in accountancy van Mississippi State University. Tijdens zijn studie begon Grisham een dagboek bij te houden, iets dat later hielp bij zijn creatieve activiteiten. Na het behalen van de J.D. titel aan de juridische faculteit (School of Law) van de University of Mississippi, in 1981, werkte Grisham bijna tien jaar als ju…Lees verder op Wikipedia

Suggesties