Boek
Nederlands

De wereld volgens Garp

John Irving (auteur), C.A.G. Van den Broek (vertaler)
Het leven van een jonge schrijver-worstelenthousiast tegen de achtergrond van het Amerika in de periode na de moord op Kennedy tot aan het einde van de oorlog in Vietnam.
Titel
De wereld volgens Garp
Auteur
John Irving 1942-
Vertaler
C.A.G. Van den Broek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The world according to Garp
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Andere uitgaves
574 p.
ISBN
9789023494171 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het levensverhaal van T.S. Garp, worstelaar en schrijver, is -- o.m. door de verfilming in 1982 door George Roy Hill -- genoegzaam bekend. Het is een cynische, gewelddadige komedie. Het grote en blijvende succes van dit aan personages en thema's rijke boek heeft zeker te maken met het feit dat Garp (als typische Amerikaan) model kan staan voor het individu in een chaotische maatschappij, waarvan de oude waarden gedesintegreerd zijn, die lijdt onder geweld in elke mogelijke vorm. Garp tracht orde te scheppen in het leven om zijn vrouw en kinderen een veilig kader te kunnen bieden. Maar er is bitter weinig veiligheid in de wereld. De humor en de groteske creëren een zekere afstand en accentueren de fundamentele tragedie van dit leven.

Het boek is zowat auteurs handelsmerk: het bespeelt de steeds weerkerende thema's: literatuur, worstelen, seksuele spanningen, geweld, het zoeken naar zichzelf. [Jen de Groeve]
Het eerste en nog steeds bekendste boek van de Amerikaanse schrijver (1942). T.S. Garp, zoon van een vermaard feministe, werd op een wel heel aparte manier verwekt, met behulp van een in coma liggende militair. Rond moeder en zoon cirkelt een groot aantal beminnelijke, kwaadaardige, domme, leugenachtige, rechtschapen, soms genereuze lieden die samen optreden in een ontstellende, maar dikwijls met humor beschreven wereld. De gebeurtenissen spelen zich in hoofdzaak af rond een Amerikaanse school. Een bewonderenswaardig boek, dat met een zekere vanzelfsprekende nuchterheid de afschuwelijkste dingen mededeelt. Succesvol verfilmd. Met een nawoord van de schrijver (6 p.) uit 1998. Zeer kleine druk.

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoot adopteerde hem en zijn naam v…Lees verder op Wikipedia