Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een zoon van het circus

John Irving (auteur), Sjaak Commandeur (vertaler)
Een Canadees op leeftijd leidt een dubbelleven: in Toronto is hij orthopedisch chirurg, in zijn geboorteplaats Bombay schrijft hij filmscenario's.
Titel
Een zoon van het circus
Auteur
John Irving 1942-
Vertaler
Sjaak Commandeur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A son of the circus
Editie
13
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012 | Andere uitgaves
699 p.
ISBN
9789023464327 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

John Irving, beroemd sinds het verschijnen van 'De wereld volgens Garp' (en vooral sinds de verfilming ervan) leverde met 'Een zoon van het circus' een kloeke, uitstekend geschreven roman af. Hoofdpersoon is dokter Daroewalla, geboren in Bombay, maar al jaren praktiserend in Toronto. Ondanks het feit dat Daroewalla zich een buitenstaander voelt in zowel Canada als India, blijkt hij de figuur te zijn bij wie alle verhaaldraden samenkomen en wiens beslissingen de meest cruciale gevolgen hebben. Als altijd spelen toevalligheden en (seksuele) bizarriteiten ook in deze roman van Irving een hoofdrol, met als opvallendste verschijning een tot vrouw omgebouwde massamoordenaar. Wat er ook gebeurt - en er gebeurt overweldigend veel - Irving heeft de touwtjes stevig in handen in dit onderhoudend staaltje vakwerk. Normale druk.

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoot adopteerde hem en zijn naam v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties