Boek
Nederlands

Mijn rol in de film : een terugblik

John Irving (auteur)

Mijn rol in de film : een terugblik

Verslag van de Amerikaanse schrijver (1942- ) van zijn ervaringen bij de verfilming van zijn roman 'De regels van het ciderhuis'.
Titel
Mijn rol in de film : een terugblik
Auteur
John Irving 1942-
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
My movie business : a memoir
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1999
142 p., [32] p. pl.
ISBN
90-234-3896-5

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 32 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit autobiografisch relaas vertelt John Irving over het persoonlijke karakter van De regels van het ciderhuis en over zijn eigen ervaringen in de filmwereld. Aangezien Irving daarbij verder gaat dan de gebruikelijke anekdotes, verschaft Mijn rol in de film ons een beter inzicht in zowel boek als film.
We vernemen eerst meer over Irvings grootvader, dr. Frederick C. Irving, een vermaard verloskundige en gynaecoloog, die de inspiratiebron vormde voor het personage van dr. Larch. Het waren diens ervaringen met de gevolgen van ongewenste zwangerschappen die de voedingsbodem vormden voor de visie van John Irving op abortus. Bijzonder scherp rekent John Irving hier af met de Amerikaanse abortuspolitiek en de heersende hypocrisie. Een bewijs voor het feit dat abortus niet vrijblijvend opduikt in De regels van het ciderhuis.
Het verhaal van de belevenissen van John Irving in Hollywood, is geen onvervalst succesverhaal. Irving schrijft zonder schroom over de mis…Lees verder
In het eerste hoofdstuk van 'Mijn rol in de film' (een titel die voor meer dan een uitleg vatbaar is) onthult de Amerikaanse schrijver John Irving dat een aantal van de in zijn roman 'De regels van het ciderhuis' beschreven gebeurtenissen is ontleend aan de praktijk van zijn grootvader, Frederick C. Irving (1883-1957), geneesheer-directeur van een kraamkliniek in Boston. Het waren de vakpublicaties van deze man die hem het idee voor zijn boek aangereikt hebben. In 1980 maakte hij de eerste aantekeningen, in 1985 verscheen het*. Daarna begon een uitputtende slag met Hollywood om het boek te verfilmen op een wijze die de volledige goedkeuring van de auteur had. Daartoe schreef hij zelf in 1986 een scenario, dat hij vele malen grondig omwerkte tot het uiteindelijk in 1998 door Lasse Hallström in beelden werd vertaald. Irving beschrijft op een nuchtere, aangename wijze de grote en kleine problemen, tegenslagen en onenigheden die zich voorgedaan hebben. Zelf vervult hij in de film een kle…Lees verder

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoot adopteerde hem en zijn naam v…Lees verder op Wikipedia