Boek
Nederlands

Stop het huiswerkprobleem : begrijpen, voorkomen, oplossen

John K. Rosemond (auteur)
+1
Stop het huiswerkprobleem : begrijpen, voorkomen, oplossen
×
Stop het huiswerkprobleem : begrijpen, voorkomen, oplossen Stop het huiswerkprobleem : begrijpen, voorkomen, oplossen

Stop het huiswerkprobleem : begrijpen, voorkomen, oplossen

Pedagogische handreiking voor ouders en opvoeders om scholieren te begeleiden bij het maken en leren van hun huiswerk.
Titel
Stop het huiswerkprobleem : begrijpen, voorkomen, oplossen
Auteur
John K. Rosemond
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ending the homework hassle
Uitgever
Diemen: Omega, c2001
175 p.
ISBN
90-6057-518-0
Plaatsingssuggestie
450.8 (SISO) Didactiek ; Leren leren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 10 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het schoolhuiswerk is in menige huiskamer vaak een bron van ergernis voor ouders en kinderen. De auteur die gezinspsycholoog en opvoedingsdeskundige is, behandelt vrijwel alle problemen die rond schoolprestaties kunnen bestaan en geeft de ouders praktische adviezen over hoe ze een einde kunnen maken aan hun overmatige hulp bij huiswerk. De auteur doet dit aan de hand van veelgestelde vragen m.b.t. huiswerk. Waarbij vele andere boeken uit gaan van de vraag: "hoe help ik mijn kind met zijn huiswerk" wordt er in dit boek gekozen voor "hoe kan ik mijn kind coachen aan de zijlijn?"

De auteur trekt een duidelijk streep tussen belangstelling en betrokkenheid, tussen adviseren en deelnemen en tussen managen en manipuleren. In het boek zijn een aantal plannen en programma's opgenomen die allemaal ontwikkeld, getest en verfijnd zijn bij kinderen. Naast de huiswerkproblematiek gaat de auteur nog verder uitgebreid in op de zin van het doubleren en de (medische) behandeling van ADD (Attenti…Lees verder
Dit boek biedt typisch Amerikaanse oplossingen voor het huiswerkprobleem. De schets van schoolsituaties en gezinsomstandigheden doet wat overdreven aan. De tekst is maar bescheiden toegespitst op Nederlandse scholieren en de oplossingen worden met veel aplomb gedebiteerd. Er zijn zeker interessante aanwijzingen zoals de fundamentele constatering dat veel ouders hun kinderen weinig zelfstandig opvoeden en te veel bemoeienis met ze hebben. Kinderen leren immers ook van omstandigheden en vooral van hun eigen fouten. Een ouder als een goede consultant boekt meer effect dan voortdurend bezig zijn met hun werkzaamheden. In de vijf hoofdstukken stelt de auteur tal van vragen en geeft hij ook antwoorden. Er zijn zeven goede steekwoorden als: verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, volharding, tijdsindeling, initiatief, zelfvertrouwen en vindingrijkheid. Niet correct vertaald.