Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Familieromance : een liefdesgeschiedenis

John Lanchester (auteur)
+1
Familieromance : een liefdesgeschiedenis
×
Familieromance : een liefdesgeschiedenis Familieromance : een liefdesgeschiedenis

Familieromance : een liefdesgeschiedenis

Autobiografisch relaas van de Britse schrijver (1962- ) over zijn ouders.
Titel
Familieromance : een liefdesgeschiedenis
Auteur
John Lanchester
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Family romance : a love story
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2007
379 p.
ISBN
9789044609288

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Waar gebeurd of echt gelogen
memoires, feiten en fictie
In het spoor van de confessionele televisieprogramma's van Oprah Winfrey en Jerry Springer kent de Engelstalige bekentenisliteratuur, meer bepaald de 'confessional memoir', een ongekende populariteit, die het genre een slechte, kwalitatief ondermaatse reputatie bezorgd heeft. Vandaar de nood aan een leeslijst om de betere literaire werken uit het overvloedige aanbod te lichten. Hierbij een eerste aanzet.
Bekentenisliteratuur wordt gedefinieerd als "iedere vorm van literatuur waarin een auteur voor een publiek van lezers openlijk getuigenis aflegt van zichzelf" (H. van Gorp: Lexicon van literaire termen). Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen o.m. autobiografieën, memoires en dagboeken. Waar de klassieke memoires zich meestal beperken "tot een korte periode uit het leven" en met weinig zin voor intro­spectie "vooral de relaties met bekende personen in het daglicht stellen", is de zgn. 'confessional memoir' erop ger…Lees verder
Geen roman, maar een veelvoudige biografie van de (groot)ouders van de schrijver, met daarin verwerkt zijn gedeeltelijke autobiografie. Veel over zijn ouders heeft Lanchester, die met zijn romans verscheidene prijzen heeft gewonnen, na hun dood zelf moeten achterhalen, bovenal het feit dat zijn moeder lang non was geweest. Boeiend zijn de beschrijvingen van haar jeugd in het katholieke Ierland, het kloosterleven in Ierland en India en de moeilijkheden die het uittreden met zich meebracht, en ook de omzwervingen van haar toekomstige echtgenoot als employé van een grote bank in de nadagen van het Britse koloniale rijk. De gedetailleerde zelfreflectie van de gevoelige (klein)zoon over zijn jeugd en zijn angsten houdt de aandacht wat minder vast, maar is wel de moeite waard.