Boek
Nederlands

De duiventunnel : verhalen uit mijn leven

John Le Carré (auteur), Rob Van Moppes (vertaler)
In De duiventunnel – Memoires van een meesterverteller haalt bestsellerauteur John le Carré herinneringen op uit zijn rijke verleden in dienst van de British Foreign Service en MI6. Als een moderne James Bond schrijft hij over de Koude Oorlog, terrorisme en corruptie. Al dertig jaar wordt erover gesproken, nu is het boek er: de memoires van John le Carré. In dit boek gaat hij terug naar zijn begi
Onderwerp
Le Carré, John
Titel
De duiventunnel : verhalen uit mijn leven
Auteur
John Le Carré
Vertaler
Rob Van Moppes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The pigeon tunnel : stories from my life
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Sijthoff, 2018 | Andere uitgaves
384 p.
Verschijningsdatum
30-08-2018
ISBN
9789021023298 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

John le Carré blijft toch een beetje een mysterie Een spion van geboorte

Memoires. Heerlijk om te lezen, de anekdotische verhalen die John le Carré over zijn leven schreef in De duiventunnel. Maar hij legt niet al zijn vermommingen af.

John le Carré is eigenlijk spion van geboorte. "Ontduiking en misleiding waren de noodzakelijke wapens van mijn jeugd", schrijft hij in De duiventunnel - Verhalen uit mijn leven. Zijn moeder verliet hem toen hij 5 was, omdat ze niet bestand bleek tegen een echtgenoot voor wie bedriegen, in liefde en in zaken, zoiets als ademhalen was. Op de verschrikkelijke kostschool vermomde hij zich als opgewekte leerling. De spionage en het schrijverschap boden hem de mogelijkheid zich te verheimelijken, werkelijkheid en verbeelding zo te vermengen dat het onderscheid, ook voor hemzelf, vervaagde.

Hij was nog geen 17 toen hij Oxford en zijn vader ontvluchtte om zich in Zwitserland te verdiepen in de Duitse taal en cultuur, hetgeen in 1948 niet zo gebruikelijk was. In Bern zocht hij eenzaam en vertwijfeld zijn bestemming. Hij werd door geheim agenten op de Britse ambassade vlotjes ingelijfd om, in zijn woorden, 'te doen wat in vakjargon een b…Lees verder

De spion die schrijver werd

Memoires. John Le Carré schrijft over zijn jaren als spion, zijn ontmoetingen met prominenten, en over Ronnie: 'oplichter, fantast, af en toe bajesklant, en mijn vader.'

John Le Carré (pseudoniem voor David Cornwell, 1931) is 's werelds grootste misdaadauteur. Op zijn naam staan meesterwerken als Spion aan de muur (1963), Edelman, bedelman, schutter, spion (1974), De toegewijde tuinier (2001) en Ons soort verrader (2010). De spion in zijn boeken heeft niks te maken met zijn mondaine collega James Bond. Zijn hoofdfiguren zijn kleurloze ambtenaren die beseffen dat wat zij betekenen voor de 'goede zaak' onbeduidend is. En dat dé goede zaak niet bestaat. Le Carrés spionnen zijn moreel dubbelzinnig. Loyaliteit kan je kopen, waardoor velen overstag gaan en verraad plegen.

Le Carré is altijd terughoudend geweest over zijn verleden. Zelfs de uitstekende biografie van Adam Sisman (Harper/Collins) die vorig jaar verscheen, vertelt niet alles. De duiventunnel is geen autobiografie, maar een verzameling losse 'verhalen uit mijn leven' waarin Le Carré vertelt over zijn carrière als spion en auteur.

Een…Lees verder

In dit eerste deel van zijn memoires beschrijft John le Carré (een pseudoniem) hoe hij toevallig spion werd en wat het schrijven van romans voor hem betekende. Zo'n beetje elk boek van hem had als werktitel 'De Duiventunnel', naar een herinnering uit zijn jeugd waarin jonge duiven in een koker vooruit gejaagd werden zodat heren op leeftijd ze bij het verlaten van de tunnel konden doodschieten. Jagen noemde men dat. Een keur aan bekende namen uit de jetset passeert de revue. Zeker nadat zijn beroemde boek ‘The spy who came in from the cold’ (1963) was verschenen, veranderde zijn leven definitief. Dat D.J.M. Cornwell zijn boeken onder pseudoniem publiceerde, was noodzaak vanwege zijn werk voor de Britse geheime dienst. Dit boek is zo aantrekkelijk omdat op nuchtere toon verteld wordt over het leven van spionage, maffia, geheime opdrachten en zo meer, echt gebeurd (daar vertrouwen we maar op) en toch als een spionageverhaal geschreven.

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties