Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De nacht-manager van een groot hotel in Zwitserland is een Britse spion, die probeert een puissant rijke handelaar in criminele zaken te ontmaskeren.
Titel
De ideale vijand
Auteur
John Le Carré
Vertaler
Rob Moppes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The night manager
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2021 | Andere uitgaves
512 p.
Verschijningsdatum
22-06-2021
ISBN
9789021028316 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Spion aan de muur' is nog steeds een van de beste 'all time classics' in het spionagegenre. Dit werk van de auteur toont aan dat het genre nog niet dood is nu de Koude oorlog beëindigd is. Dit verhaal is een onvervalste thriller met alle toeters en bellen. De jacht op de grootste wapenhandelaar van deze tijd leidt tot een machtsstrijd tussen de verschillende - elkaar nog steeds tegenwerkende - geheime diensten van Amerika en Engeland. Geheel volgens de traditie is bijna iedereen corrupt, tiert opportunisme en cynisme welig en is niemand te vertrouwen. De opzet en uitwerking van het verhaal zijn knap, maar vergt nogal wat leesinspanning door de ingewikkelde politieke verhoudingen en uitweidingen. Het verhaal is nogal geconstrueerd (wel heel mooie zinnen), waardoor het weliswaar zeker boeit, maar toch niet het zinderende heeft als eerder werk van deze Engelse auteur. Voor de gevorderde liefhebber. Vrij kleine letter, behoorlijke bladspiegel.

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia