Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De kleermaker van Panama

John Le Carré (auteur)
Wanneer een kleermaker in Panama wordt gedwongen te spioneren voor Engeland, doet hij zijn uiterste best zoveel mogelijk intriges te verzinnen.
Titel
De kleermaker van Panama
Auteur
John Le Carré
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The tailor of Panama
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1997 | Andere uitgaves
378 p.
ISBN
90-245-2590-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 46 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het laatste jaar van deze eeuw vervalt de Amerikaanse heerschappij over het Panamakanaal. Ook andere landen hebben interesse voor deze economisch hoogst belangrijke verbindingsweg tussen twee Oceanen. De Britse Geheime Dienst wil ook niet uit de boot vallen en stuurt de jonge en ambitieuze, maar niet bijster intelligente Osnard naar het kleine Midden-Amerikaanse landje om een oogje in het zeil te houden. Zijn pogingen om een échte spion te rekruteren, lopen op een fiasco uit, tot hij op Pelden stuit. Deze kleermaker van onberispelijke Engelse opleiding en afkomst kleedt bijna alle hoogwaardigheidsbekleders en heeft met hen een persoonlijke relatie opgebouwd. Daarenboven is zijn echtgenote lid van het Panamacomité en telt ze zowel extreme militanten als bankiers en hogere functionarissen uit de regering onder haar persoonlijke vrienden. Osnard kleeft als een teek aan Peldens jasje en bericht stelselmatig zijn Britse oversten over zijn rekrutering.

Beetje bij beetje brokkelt…Lees verder
Een society-kleermaker wordt gerecruteerd als spion voor Groot-Brittannië in de gigantenstrijd om de macht over het Panamakanaal. De kleermaker verliest zich in een web van fantasieën waarin verleden en heden door elkaar lopen en de toekomst ongrijpbaar blijft. Hij is een marionet aan wie door kleurrijke, gewetenloze lieden zó getrokken wordt dat hijzelf niet meer weet tot welk kamp hij behoort. Ook zijn vrouw, secretaresse van een minister, speelt een verwarrende rol. Een onvervalste Le Carré met spionage als een schaakspel waarin meedogenloos met de (s)pionnen wordt geschoven. De levendig beschreven achtergrond van een door grootmachten en corruptie uitgemergeld land geeft een extra dimensie aan een - ondanks de omvang - vlot weglezende thriller voor een groot publiek. Bevat twee kaarten van Panama. Kleine druk.

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia