Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De luistervink

John Le Carré (auteur)
+1
De luistervink
×
De luistervink De luistervink

De luistervink

Genre:
Wanneer een Afrikaanse tolk bij een geheim topoverleg ontdekt dat men een invasie van het noodlijdende Congo plant, probeert hij dat wereldkundig te maken.
Titel
De luistervink
Auteur
John Le Carré
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The mission song
Uitgever
Amsterdam: Sijthoff, 2006
350 p.
ISBN
90-245-5445-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bruno Salvador, Salvo voor de vrienden, is een bijna dertigjarige tolk bij de Britse Geheime Dienst. Hij is de zoon van een Ierse missionaris en een Afrikaanse vrouw en zou dus tussen twee stoelen kunnen vallen. Maar Salvo zocht zijn eigen weg, huwde een blanke aristocratische topjournaliste en vindt uiteindelijk zijn soulmate bij een Congolese verpleegster. Hij is intelligent en heeft een talenknobbel waardoor hij bijna alle Afrikaanse talen en dialecten spreekt. Salvo is, ondanks zijn zeer lage status, ervan overtuigd dat hij het belangrijkste beroep ter wereld uitoefent. Op een dag wordt hij door zijn oversten naar een conferentie gestuurd waar hij tussen corrupte Afrikaanse bendeleiders en invloedrijke Westerlingen terecht komt. Daar beseft hij dat, tussen pot en pint, onderhandeld wordt over de toekomst van zijn vaderland en zijn landgenoten. Gewetensproblemen duiken op en de vraag rijst of hij er iets kan aan doen.

De Britse spionageschrijver John Le Carré mag dan al 75 j…Lees verder
Bruna Salvador is de natuurlijke zoon van een Ierse missionaris in Congo en een Congolees meisje. Hij is zo ongeveer de meest gevraagde tolk in Londen, omdat hij behalve Frans en Duits een groot aantal Afrikaanse talen beheerst, talen die in het conflictgebied in Oost-Congo en Ruanda gesproken worden. Hij krijgt de opdracht om te tolken op een geheime bijeenkomst van een aantal Congolese stamhoofden en geheimzinnige financiers, zogenaamd om te proberen orde te scheppen in de provincie Kivu, in werkelijkheid om exclusieve rechten te krijgen voor de exploitatie van de minerale rijkdom. Hiervoor heeft het Syndicaat een charismatisch figuur, de Mwangaza, naar voren geschoven. Een typische Le Carré die doet denken aan romans van Graham Greene, maar met een omvangrijker geheel en meer directe verbanden met wereldpolitieke vraagstukken. Hoofdpersoon Salvo is interessant, maar veel te naïef en dat is tegelijkertijd het enige zwakke punt, want de schrijver slaagt erin diep inzicht te verschaff…Lees verder

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia