Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een kleine stad in Duitsland

John Le Carré (auteur)

Een kleine stad in Duitsland

Een Britse geheime agent moet een employé van de Engelse kanselarij in Bonn opsporen, die met geheime stukken is verdwenen en stuit bij zijn speurtocht op allerlei politieke intriges.
Titel
Een kleine stad in Duitsland
Auteur
John Le Carré
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A small town in Germany
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2003 | Andere uitgaves
331 p.
ISBN
90-245-4962-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een politiek horrorverhaal, dat was de opzet van de auteur toen hij in de jaren '60 begon met Een kleine stad in Duitsland. Het werd vooral voor Le Carré zelf een moeilijke periode: tijdens het schrijven van het boek verliet hij zijn toenmalige vrouw, het boek wilde niet vlotten en tijdens het schrijven had hij een wrang gevoel over het deels autobiografische verhaal. Verschillende malen wilde hij er de brui aan geven en na publicatie deed hij afstand van zijn boek. Ook voor de buitenwacht was dit een omstreden boek wegens de zogenaamde anti-Duitse teneur.

Het is dan ook één van zijn meest persoonlijke boeken, waarvan een louterend effect uitgaat over zijn verleden als diplomaat en spion in het algemeen en in de beschreven ambassade in het bijzonder. Het boek verscheen voor het eerst in 1968 en pas sinds 1991 liet hij in de herdrukken een nawoord opnemen die de nodige duiding gaf bij het verhaal. Zo ook in deze paperback uitgave.

In een naoorlogse (fictieve) roeri…Lees verder
Een Duitse medewerker van de Britse ambassade in Bonn is verdwenen, en met hem een hele stapel geheime documenten. Turner, een keiharde agent van het Foreign Office, wordt uitgestuurd om deze Leo Harting op te sporen en meteen te achterhalen wat er aan de hand is. Uit het onderzoek wordt weldra duidelijk dat het om een uiterst ingewikkelde affaire gaat, waarin Harting zijn bevoegdheid te buiten is gegaan; hij is vrijwel voor iedereen persona non grata en moet dus sterven. Uiterst knap boek, dat zich na de eerste inleestijd zeer goed laat lezen. Volgehouden spanning, goede karaktertekening, suggestieve sfeertekening: kortom vakmanschap. Vrij kleine druk, volle bladspiegel.

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia