Boek
Engels

A most wanted man

John Le Carré (auteur)
Een doodzieke Tsjetsjeense islamitische asielzoeker vindt onderdak bij een Turkse bokser en zijn moeder, en bescherming bij een idealistische vrouw. Maar is hij wel wie hij zegt te zijn?
Onderwerp
Terrorisme
Titel
A most wanted man
Auteur
John Le Carré
Taal
Engels
Uitgever
London: Hodder, 2009 | Andere uitgaves
418 p.
ISBN
9780340977095

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Issa Karpov, een jonge Rus, moslim, is ontsnapt uit Turkije naar Hamburg. Reputatie: terrorist. Voorkomen: slachtoffer/idealist. Hij krijgt hulp maar wordt tevens gemanipuleerd: hij is erfgenaam van een vermogen en kan de geheime diensten naar een netwerk van terreur leiden. De auteur van 21 romans, behoeft geen aanbeveling. Dit is weer zo'n spionageverhaal waarover nagepraat kan worden: niets is eenduidig, of het moet de typering van de Amerikanen zijn met hun 'recht' vanuit de heup! Spreekt Le Carré hier (weer) een oordeel uit of geeft hij toe dat Britten en Duitsers de internationale terreur niet doortastend genoeg bestrijden? Het bankwezen (een particuliere bank) krijgt een negatieve pers: het verleent diensten bij het witwassen van geld, maar ter vergoelijking: dit gebeurde onder druk van de geheime dienst -een bekend thema: de dingen zijn niet wat ze lijken. De tekening van de gladde jongens met rappe tong (en intuïtie) is prachtig maar stereotiep. De bankier en de advocate verl…Lees verder

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia