Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Spion buiten dienst

John Le Carré (auteur), Rob Van Moppes (vertaler)
Als een spion van de Britse geheime dienst na langdurig verblijf in diverse landen, terugkeert naar Londen wordt hij uitgenodigd leiding te geven aan een overbodig beschouwde afdeling van de geheime dienst.
Titel
Spion buiten dienst
Auteur
John Le Carré
Vertaler
Rob Van Moppes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Agent running in the field
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2021 | Andere uitgaves
336 p.
Verschijningsdatum
30-04-2021
ISBN
9789021027340 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 300 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Badminton en de Brexit

Spionage. Hoewel hij 88 is, toont John le Carré in Spion buiten dienst dat hij nog altijd de grootmeester van het genre is. Het boek werd aangekondigd als zijn roman over de Brexit.

Op zijn 47ste heeft Nat zijn land al een kwarteeuw gediend als attaché in diverse Oost-Europese ambassades. Hij wordt teruggeroepen naar Londen en krijgt de leiding over een onbeduidende dienst van MI6 die zich met de 'Russische Beer' moet bezighouden. Als een ambitieuze medewerkster een oligarch die in Londen verblijft als dubbelspion wil rekruteren, worden ze meteen door hogere machten teruggefloten. Zijn medewerkster neemt ontslag, laat Nat in zijn sop gaarkoken maar zal later toch weer verrassend opduiken.

Nat is een verwoed badmintonspeler en de kampioen van zijn club. Daar wordt hij uitgedaagd door een jonge snaak die zich als Ed voorstelt en 'researcher' is. Wat hij onderzoekt blijft lang duister. Nat onthult meteen dat ze vijftien keer tegen mekaar zullen spelen. Veertien keer voor 'de Val', vertelt hij mysterieus, en de laatste keer erna. Ook wat de Val is blijft lang gehuld in mysteries.

Tijdens hun gesprekken zijn president Trump en de Brexit dankbar…Lees verder

Boos op de Brexit

Op zijn 88ste is ex-spion John le Carré nog niet klaar met de wereldpolitiek. In een gelaagde, geestige thriller spoort hij de lezer aan de Brexit toch nog eens te overdenken.

Mooi dat een 88-jarige schrijver zich nog zo kan opwinden over het rommelige wereldtoneel. Hoofdschuddend staart John le Carré naar de Brexit, en machomannetjes als Trump, Poetin en Boris Johnson hoeven ook niet op zijn sympathie te rekenen. Dat vertelt de overtuigde Europeaan Le Carré (pseudoniem voor David John Moore Cornwell) in interviews en in zijn nieuwe thriller Spion buiten dienst laat hij het zijn personages ronduit zeggen. Dat maakt dit boek hoogst actueel.

Je zou denken: met het eind van de Koude Oorlog zat het er voor John le Carré zo ongeveer op. De ex-spion die schrijver werd, schetste het schaakspel tussen West en Oost in een stapel thrillers, het was zijn hoofdthema. Denk aan The Spy Who Came in from the Cold (1963) en Smiley's People (1979). Altijd goed geïnformeerd, soms tot ergernis van de volgende generatie MI5- en MI6-agenten - een beetje uit de school klappen, zeg! - maar uiteindelijk las iedereen John le Carré, staatsho…Lees verder

From Brexit with Love

BOEKENBAL

*****

Terwijl de geheimagent die hij opvoert met amper 47 lentes al ongeveer in de carrière is, levert John le Carré met ‘Spion buiten dienst’ op zijn 88ste nog een nieuw boek af. Al heeft de nestor onder de Britse thrillerschrijvers hier en daar al laten vallen dat de snedige spionageroman over de zo goed als uitgerangeerde inlichtingenoicier Nat wellicht zijn laatste wordt. Going out with a bang noemen ze dat aan de overzijde van het Kanaal, maar trouwe lezers weten dat de auteur, die in een ver verleden zelf voor de Britse geheime diensten werkte, niet bepaald in ontploingen grossiert. Wél in zorgvuldig opgebouwde spanning, realistische personages en een grens tussen goed en kwaad die zo dun is dat je ze onder de deur van een anorexiakliniek zou willen schuiven. Waar voorganger ‘Een erfenis van spionnen’ nog aanvoelde als een halfbakken poging om de Koude Oorlog opnieuw op te warmen, zit Le Carré in ‘Spion buiten d…Lees verder

Nat, een 47-jarige veteraan van de Britse geheime dienst, keert na 25 jaar spion in diverse buitenlanden geweest te zijn, terug naar Londen, naar echtgenote Prue en dochter Steff. Hier wordt hij hoofd van een bijkantoor van de dienst. Als verwoed badmintonspeler wordt hij uitgedaagd door de jongere Ed, die onder een biertje na afloop flink afgeeft op Brexit, Trump en Poetin. Nat werkt ondertussen, samen met collega Florence, aan Operatie Rosebud die wordt afgeblazen. Vervolgens is hij druk met Operatie Stardust die zeer verrassend uitpakt en Nat, Ed, Prue en Florence op een onverwachte manier bijeenbrengt. John Le Carré (1931) schrijft uitstekend, met mooie formuleringen als ‘Soms word je in het leven betrapt op zonden die je niet hebt begaan’ of ‘een clandestiene ontmoeting lijkt authentieker als er bij wordt gegeten.’ Een geslaagde, actuele thriller van de absolute meester van het spionagegenre.

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties