Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Telefoon voor de dode

John Le Carré (auteur)
Het routine-verhoor dat een hoge functionaris van het Ministerie van buitenlandse zaken ondergaat in verband met communistische activiteiten uit zijn jeugd, ontketent een reeks moorden.
Titel
Telefoon voor de dode
Auteur
John Le Carré
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Call for the dead
Uitgever
Utrecht: Luitingh-Sijthoff, 1991 | Andere uitgaves
187 p.
ISBN
90-245-1838-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tiende druk van het allereerste boek van de grootmeester van de hedendaagse psychologische spionageroman. De betrouwbaarheid van de Britse overheidsambtenaar Fennan wordt routineus getest door George Smiley van de inlichtingendienst. Ondanks het goede, positieve gesprek pleegt Fennan zelfmoord en wijdt hij zijn daad in een afscheidsbrief aan anonieme verdachtmakingen en aan het onderzoek van Smiley. Bij het eerste gesprek met de weduwe vallen Smiley enkele ongeregeldheden op waardoor hij het onderzoek op eigen houtje voortzet. Hij raakt betrokken in een steekspel tussen spionage en contraspionage, waarbij spionnen en dubbelspionnen heen en weer slingeren tussen loyaliteit, hebzucht en vaderlandsliefde. Dit alles speelt zich af in de periode van de koude oorlog, maar heeft zijn historische wortels net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na bijna veertig jaar doet dit boek heel weinig verouderd aan: het thema is dat van de universele confrontatie tussen goed en kwaad, tussen …Lees verder
De hoge functionaris, naar wiens politiek verleden door George Smiley van de Geheime Dienst een onderzoek was ingesteld, wordt dood in zijn woning aangetroffen. Het lijkt zelfmoord, maar intrigerende details leiden Smiley tot de onthulling van geraffineerde spionage. Een boeiend verhaal: gedeeltelijk een flitsende thriller, gedeeltelijk ietwat moeizaam beredeneerd. Pocketeditie. .

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia