Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Tinker tailor soldier spy

John Le Carré (auteur), Heleen De Bie-de Both (vertaler)
Een gepensioneerd lid van de Britse geheime dienst krijgt de moeilijke opdracht de identiteit van een dubbelspion te achterhalen.
Titel
Tinker tailor soldier spy
Auteur
John Le Carré
Vertaler
Heleen De Bie-de Both
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tinker, tailor, soldier, spy
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2011 | Andere uitgaves
383 p.
ISBN
9789021806136 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 49 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2011 werd John Le Carré's spionageroman Tinker Tailor Soldier Spy uit 1974 succesvol verfilmd in een regie van de Zweedse regisseur Tomas Alfredson, met Gary Oldman in de rol van het hoofdpersonage George Smiley. In de slipstream van dit succes werd ook het boek bij ons opnieuw uitgebracht. Terwijl het eerder verscheen als Edelman, bedelman, schutter, spion koos de uitgever deze keer voor de oorspronkelijke Engelse film- en boektitel en voor een cover die verwijst naar de film. In het boek, dat samen met The Honourable Schoolboy en Smiley’s People de ‘Karla’-trilogie genoemd wordt, keert George Smiley terug naar MI6 na een gedwongen pensionering omwille van een mislukte operatie achter het IJzeren Gordijn. De Koude Oorlog is in volle gang, en het blijkt dat er zich binnen MI6 een dubbelspion bevindt. Smiley moet de mol ontmaskeren en het lek dichten. Gaandeweg beseft Smiley dat het verraad in de hoogste regionen van de dienst moet gezocht worden. …Lees verder
George Smiley, bekend uit vroegere spionageromans van deze schrijver, is de centrale figuur in dit goed geconstrueerde verhaal. Smiley, al een jaar ontslagen bij de Britse geheime dienst, krijgt van hogerhand opdracht een onderzoek in te stellen naar een lek binnen deze dienst. Het verhaal is geschreven in een klinische heldere stijl en wordt langzaam opgebouwd naar een wel voorspelbaar hoogtepunt. De karaktertekening is uitstekend. Een spionageroman van het betere genre voor een groot publiek. Onlangs verfilmd met Colin Firth en Gary Oldham in de hoofdrollen. Filmfoto op het omslag, kleine druk.

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia