De belevenissen van een aantal zonderlinge figuren uit de straat Cannery Row, waar ieder op eigen wijze probeert het hoofd boven water te houden ten tijde van de Grote Depressie.
Titel
Cannery Row
Auteur
John Steinbeck
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Cannery Row
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2023 | Andere uitgaven
196 p.
ISBN
9789028231016 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Steinbeck schenkt mededogen en whisky

 

In het 78 jaar oude kleinood Cannery Row vond John Steinbeck de perfecte balans tussen humor, wijsheid, vertelplezier en anekdotiek.

In zowat elke middelbare school is er altijd wel een leerkracht die prille literatuurliefde in de kiem probeert te smoren door Van muizen en mensen (1937), De parel (1947) of één van John Steinbecks andere prekerige parabels als verplicht leesvoer aan te duiden. Die korte vertellingen van de Amerikaanse Nobelprijslaureaat wegen fysiek misschien minder zwaar door dan in Bijbelse beeldspraak gemarineerde kleppers als De druiven der gramschap (1939) of Ten oosten van Eden (1952), maar hun zwaarwichtige symboliek en opzichtige morele lessen maken de novelles niet bepaald lichter verteerbaar.

De 'sympathieke humor' waar het Nobelcomité de schrijver voor prees toen hem in 1962 de hoogste literaire onderscheiding werd toegekend, is niet altijd evident in Steinbecks bekendere werken, maar in Cannery Row , de recent opnieuw vertaalde parel uit 1945, spat de levenslust van elke pagina. Plots zijn de bij Steinbeck onver…Lees verder

Een sociale roman van de beroemde auteur John Steinbeck over figuren die moeten zijn te overleven aan de zelfkant van de maatschappij ten tijde van de Grote Depressie. De Californische stad Monterey leeft van de vangst van sardines, die worden ingeblikt langs her rumoerige Cannery Row, de straat waar de roman zich afspeelt. Het zijn de jaren van de Grote Depressie, en de lezer leeft mee met de belevenissen van een aantal zonderlinge types, zoals de Chinese kruidenier Lee Chong, de zeebioloog Doc, de bewoners van het bordeel van Dora en vooral van Mack en zijn jongens, een groep van vier die leeft aan de rand van de maatschappij, zijn eigen wetten en regels stelt en er een bijzondere levenswijze op na houdt. Vloeiend en beeldend geschreven, met sterke karaktertekeningen. Vooral voor literaire lezers. John Steinbeck (1902-1968) was een van de grootste Amerikaanse auteurs van de vorige eeuw. In 1962 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. 'Cannery Row' werd oorspronkelijk gepubliceerd …Lees verder

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden…Lees verder op Wikipedia