Boek
Engels
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Cannery Row

John Steinbeck (auteur)
Het leven van een aantal randfiguren in een Californisch kustplaatsje.
Extra onderwerp
Engelstalig, Nobelprijs
Titel
Cannery Row
Auteur
John Steinbeck
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 2000 | Andere uitgaves
147 p.
ISBN
0141185082 9780141185088

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze vrij korte tragikomische roman door de Nobelprijswinnaar uit 1945 speelt rond een strandcomplex in het Californische Monterey, vernoemd naar de vervallen visconservenfabriekjes alleen in bedrijf tijdens het sardine-seizoen. Ver van de 'bewoonde' wereld heeft zich hier een aantal 'Kneusjes' verzameld. Mack en zijn 'jongens', thuisloze mannen van diverse pluimage, bewonen een oude schuur met in hun buurt en bordeel annex café, waarvan de bewoonsters zeer nuchter worden beschreven in hun zakelijkheid. Voor zover het boek een hoofdpersoon heeft, is het de menslievende 'Doc', levend van de handel in levende en dode land- en zeedieren. De episodische opbouw maakt het boek ook in korte etappes gemakkelijk leesbaar. Tussen de 32 vaak navrante hoofdstukken vallen de kikkerjacht en de twee voor en door 'Doc' georganiseerde feestjes extra op. Het 'oude' Amerikaanse taalgebruik en idioom is hier en daar lastig voor minder geoefende lezers. Zeer fraaie en boeiende beschrijvingen van de plante…Lees verder

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden is waarschijnlijk het belangri…Lees verder op Wikipedia