Makkelijk lezen
Nederlands

Goed gebekt : communicatie van dieren

John Townsend (auteur)
+1
Goed gebekt : communicatie van dieren
×
Goed gebekt : communicatie van dieren Goed gebekt : communicatie van dieren

Goed gebekt : communicatie van dieren

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kikkers communiceren door hun kleuren, bijen door middel van een dans, mieren met geuren, olifanten door geluid te maken met hun poten en/of slurf etc. Informatie en weetjes over hoe dieren communiceren.
Onderwerp
Diergedrag, Dierentaal
Titel
Goed gebekt : communicatie van dieren
Auteur
John Townsend
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Amazing animal communicators
Editie
1
Uitgever
Leidschendam: NBD Biblion, 2013
32 p. : ill.
ISBN
9789462020221 (hardback)
Plaatsingssuggestie
593 (SISO) Diergedrag (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de serie 'Lees-mij!' verschijnt kernachtige non-fictie voor de jeugd. De boeken zijn geschreven op een toegankelijk leesniveau met eenvoudig woordgebruik en kleurrijke illustraties.
Binnen deze 'Lees-mij!'-serie is er de reeks 'Dieren met superkrachten'. Dit zijn boeken die tonen dat dieren in de natuur ook superhelden kunnen zijn. Voorlopig zijn er twee titels verschenen: Goed gebekt: communicatie van dieren en Speurneuzen en fijnproevers: zintuigen van dieren. 
Goed gebekt toont hoe dieren boodschappen kunnen overbrengen zonder te praten. Op een speelse manier wordt de jonge lezer meegenomen in de wereld van het waarschuwen, doorgeven van boodschappen over voedsel enz. Giftige kikkers maken duidelijk dat ze giftig zijn door hun felle kleur, bijen voeren dansen uit om hun kennis over voedselbronnen over te brengen, glimwormen verleiden mannetjes door hun lichtje en olifanten kunnen zelfs over een afstand van kilometers met elkaar communiceren.
I…Lees verder
Dit deel uit de subreeks ‘Dieren met superkrachten’* van de uitgebreide serie 'Lees-mij!' gaat over de verschillende manieren waarop dieren contact maken met elkaar. Bijen dansen om informatie door te geven, een kameleon verandert van kleur om zijn stemming te laten zien en de maanvlinder stuurt een geurig parfum de wereld in om een partner te lokken. Na een korte inleiding wordt per dubbele pagina steeds een diersoort (in totaal elf soorten) besproken. De tekst staat in zeer grote letters. De informatie is erg beknopt (maximaal vijf zinnen per soort) maar boeiend. Een kader met een weetje en een of twee paginagrote kleurenfoto’s waarop de diersoort goed te zien is, zijn steeds toegevoegd. De foto’s zijn mooi. Het handzame boek heeft het keurmerk ‘Makkelijk Lezen’ gekregen. De moeilijke woorden zijn vetgedrukt en staan in een woordenlijst achter in het boek, net als een korte herhalingsquiz. Een verzorgd, aantrekkelijk ogend boek, dat voor de jonge lezer een zeer beperkte, maar leuke …Lees verder

Goed gebekt

We kennen allemaal Superman, Batman, ... en andere superhelden. In deze reeks leren we meer over de superkrachten van dieren. Bij het lezen van 'Goed gebekt' kom je een en ander te weten over de speciale manier van communiceren die sommige dieren er op na houden.
Wat ik bijzonder kan apprecieëren aan dit boek, is dat het makkelijk leesbaar is. Er is gekozen voor een duidelijk en ietwat groter lettertype, bondige zinnen, makkelijkere woorden en dat in combinatie met mooie, kleurrijke foto's. Om de belangstelling van de lezer nog meer te prikkelen werden er hier en daar tekstvakjes met extra weetjes toegevoegd. Op het einde van het boek wordt de lezer uitgedaagd door een korte quiz. Vetgedrukte woorden worden toegelicht in een verklarende woordenlijst die je terugvindt na de quiz. Tenslotte, als de lezer helemaal gebeten zou zijn door het onderwerp, krijgt hij de mogelijkheid om nog meer informatie op te zoeken via het internet of via boeken.
Interessant boek dat, ondanks de…Lees verder