Makkelijk lezen
Nederlands

Speurneuzen & fijnproevers : zintuigen van dieren

John Townsend (auteur)
+1
Speurneuzen & fijnproevers : zintuigen van dieren
×
Speurneuzen & fijnproevers : zintuigen van dieren Speurneuzen & fijnproevers : zintuigen van dieren

Speurneuzen & fijnproevers : zintuigen van dieren

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Hoe zien, horen, voelen, ruiken en proeven dieren? Informatie en weetjes over hoe dieren hun zintuigen gebruiken.
Onderwerp
Zintuigen ; dieren
Titel
Speurneuzen & fijnproevers : zintuigen van dieren
Auteur
John Townsend
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Amazing animal senses
Editie
1
Uitgever
Leidschendam: NBD Biblion, 2013
32 p. : ill.
ISBN
9789462020214 (hardback)
Plaatsingssuggestie
593 (SISO) Dieren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Speurneuzen en fijnproevers: zintuigen van dieren maakt deel uit van de reeks ‘Dieren met superkrachten’, dat de bijzondere eigenschappen van onze fauna in kaart brengt. Deze subreeks maakt deel uit van de grotere serie ‘Lees mij’ van uitgeverij Biblion. De boeken zijn geschreven op een toegankelijk leesniveau met eenvoudig woordgebruik en veel illustraties.
Speurneuzen en fijnproevers toont hoe dieren hun omgeving kunnen waarnemen op een heel andere manier dan mensen. Op een heel begrijpelijke wijze wordt de jonge lezer meegenomen in de wereld van voelen, horen en proeven bij enkele bijzondere dieren. Slangen ruiken en horen met hun tong, roofvogels zien veel scherper dan mensen, uilen hebben dan weer een heel goed gehoor waarmee ze zelfs muizen horen trippelen, vleermuizen kunnen heel zwakke echo’s horen, beren hebben een zeer scherpe reukzin enz.
In een eenvoudige taal, met (zeer) groot, schreefloos lettertype worden dus enkele dieren uitgelicht en worden z…Lees verder
Dit boek in de reeks ‘Dieren met superkrachten’* - onderdeel van de makkelijk lezen-serie ‘Lees-mij!’ - behandelt de bijzondere zintuigen die sommige dieren hebben (en die mensen niet hebben). Bv. een slang kan in het donker de warmte van een ander dier zien, roofvogels hebben superscherpe ogen, uilen hebben een superscherp gehoor, vleermuizen kunnen heel zwakke echo’s horen of voelen en beren hebben superscherpe reukzintuigen. Deze reuze interessante kenmerken worden uitgewerkt in korte hoofdstukjes van twee bladzijden. Elk thema is voorzien van een tekst van maximaal vijf zinnen, soms een omlijnd kader met een speciaal ‘weetje’ en een of twee mooie, soms spectaculaire en ‘lekker eng’ aandoende, kleurenfoto’s van de besproken dieren. De teksten zijn gedrukt in een groot schreefloos lettertype. Moeilijke woorden zijn vetgedrukt en worden in een woordenlijst achter in het boek uitgelegd. Bevat vijf quizvragen om de gelezen informatie te toetsen, verwijzingen naar enkele andere boeken …Lees verder

Speurneuzen & fijnproevers

Dit informatieve boek voor moeilijke lezers is heel gericht en compact opgevat. Na het overzicht van de zintuigen worden er per zintuig een paar sprekende voorbeelden gegeven van dieren, waarbij dat zintuig extra is ontwikkeld. Roofvogels hebben bijvoorbeeld superscherpe ogen: de arend kan vanop 1,5 km zijn prooi zien. Wist je dat een ijsbeer op 30 km afstand zijn prooi kan ruiken? Sommige dieren hebben verbazingwekkend sterk ontwikkelde zintuigen. Elk dier met een bijzondere eigenschap wordt met een duidelijke foto voorgesteld en  de eigenschap wordt kernachtig in eenvoudige woorden toegelicht. Het geheel werd in een stoere lay-out - refererend naar superhelden  -aangekleed. De lettertypes lijken wat overdreven groot. Het is niet omdat je een moeilijke lezer bent dat je niet goed zou kunnen kijken. Het boekje besluit met een quiz die uitnodigt om je parate kennis te testen. De informatie is oppervlakkig en summier, de illustraties erg klassiek en weinig uitnodigend.