Het levensverhaal van de Romeinse keizer Augustus.
Titel
Augustus
Auteur
John Williams 1922-1994
Vertaler
Edzard Krol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Augustus
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
22 banden
Oorspr. uitgever
Lebowski
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Keizersterk

Er is al bijzonder veel inkt gevloeid over 'Stoner' en 'Butcher's Crossing', twee postume voltreffers van de voorheen zogoed als onbekende John Williams. De Nederlandse uitgave van 'Augustus' hoopt de top drie van kassuccessen te vervolledigen. Krijgen we meer van hetzelfde? Of raakt Williams met dit historische onderwerp toch andere snaren?

In 2012 verscheen Stoner, de Nederlandse vertaling van een Amerikaanse roman uit 1965. Stoner was geschreven door John Williams (1922-1994), een auteur van wie in onze contreien op een professor Amerikaanse literatuur na nog niemand had gehoord. Arnon Grunberg prees de Nederlandstalige uitgave van het semiautobiografische boek aan met de voor hem ongewoon lovende woorden: "Als u een boek wilt lezen dat uw leven zal veranderen, lees dan dit." Opvallend, voor een boek waarin weinig tot niets gebeurt. Maar wel o zo mooi neergepend. Helder en indringend. Een moderne klassieker was geboren.

Opvolger Butcher's Crossing scoorde in Nederlandse vertaling ook perfect. Het verhaal uit 1960 over de jonge drop-out William Andrews die op bizonjacht trekt, boorde net als Stoner eenzaamheid, het onbegrip van de ene medemens ten aanzien van de andere, afgunst, de diepste depressie... als thema's aan. De zintuiglijkheid spatte van elke pagina. De constante dreiging. Het onbehagen. De knagende…Lees verder

Achter het keizersmasker

Met zijn vierde roman,Augustus, won John Williams in 1973 de National Book Award. In het kielzog vanStoner enButcher's Crossing is er pas nu een Nederlandse vertaling. Kathy Mathys

S toner, de verrassende herontdekking van 2013 in Nederland en Vlaanderen, was niet de eerste roman van John Williams; het was zijn derde en meest autobiografische. De setting was een universiteitscampus, wat de schrijver als docent goed kende. Nog voorStoner in 1965 verscheen, publiceerde de AmerikaanNothing but the night (1948) enButcher's Crossing (1960), Williams' versie van een western. Met geen van deze titels had hij tijdens zijn leven succes, alleen zijn vierde,Augustus (1972), kreeg veel kritische bijval.

Augustus is een briefroman over de Romeinse keizer die vrede bracht, de slaven bevrijdde, niet van luxe hield en die zijn enige dochter, Julia, verbande om een nieuwe burgeroorlog te vermijden.

Williams wilde het verre verleden niet in scènes tot leven wekken uit vrees te klinken als Cecil B. DeMille, regisseur van epische films alsThe Ten Commandments enSamson and Delilah.Augustus bestaat daarom uit brieven, dagboekfragmenten, stukken uit autobiografieën, dec…Lees verder

De romans van John Williams (1922-1994) worden opnieuw uitgebracht en dit zorgt in Nederland en daarbuiten voor hoogstaand leesplezier. Na ‘Stoner’ (2012) en ‘Butcher’s Crossing’ (2013) is de heruitgave van ‘Augustus’ wederom een literaire sensatie. Williams schetst een intens en intiem portret van de grootste keizer die het Romeinse Rijk heeft gehad. Tegelijk brengt hij een tijdperk tot leven waarin Rome in een dynamiek van intriges en expansie een enorme sprong voorwaarts maakte. Het verhaal wordt door een hele reeks tijdgenoten verteld in brieven en (dag)boekfragmenten. Het knappe daarbij is dat Williams de verhaallijn naadloos door de diverse bijdragen heen loodst. Augustus was de beoogde opvolger van Julius Caesar, maar toen Caesar werd vermoord verkeerde het Romeinse Rijk in een staat van burgeroorlog. Met hulp van drie vrienden en snel wijs geworden weet de 19-jarige Augustus de machtsintriges te beteugelen en Rome op te stuwen naar grote hoogte. Maar Augustus’ succes heeft een…Lees verder

Over John Williams

John Edward Williams (Clarksville, 29 augustus 1922 - Fayetteville, 3 maart 1994) was een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend door zijn romans Stoner en Augustus. Dat laatste boek werd in 1973 bekroond met de National Book Award.

Leven en werk

Williams was afkomstig uit een boerenfamilie. Zijn stiefvader was conciërge. Na een weinig succesvolle schoolloopbaan, werkte hij een tijdje als journalist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de luchtmacht, onder andere tweeënhalf jaar in India en Birma. Terug in Amerika ging hij opnieuw studeren en haalde in 1949 een Master of Arts aan de Universiteit van Denver. Vervolgens studeerde hij nog Engelse literatuur aan de University of Missouri. In 1955 werd hij aangesteld als docent aan de Universiteit van Denver, waar hij doceerde in creatief schrijven.

Naast studieboeken en twee gedichtenbundels schreef Williams vier romans. Het bekendst zijn St…Lees verder op Wikipedia