Boek
Nederlands

Zee van verlangen

Jojo Moyes (auteur), Saskia Tijsma (vertaler)
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog varen zeshonderd vrouwen, die zijn getrouwd met Britse soldaten, naar Engeland om zich bij hun echtgenoten te voegen.
Titel
Zee van verlangen
Auteur
Jojo Moyes
Vertaler
Saskia Tijsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The ship of brides
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2018 | Andere uitgaves
459 p.
ISBN
9789026141706 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen


Moyes, Jojo
Zee van verlangen
Op 12 juli 1946 begonnen zo'n 655 Australische oorlogsbruiden aan een unieke reis: ze gingen met een vliegdekschip op weg naar hun echtgenoten in Groot-Brittannië, een reis die bijna 6 weken duurde.
In dit boek volgen we vier jonge vrouwen van voor hun vertrek in Australië, tijdens de bootreis en heel kort bij hun aankomst in Engeland. Ten eerste is er Maggie, een vrolijk, sociaal meisje dat zwanger is en uit een groot gezin komt. Het tweede meisje, Avice, is de arrogante dochter van een industrieel. De eerste schok die ze te verwerken krijgt is dat ze niet op een cruiseship reist. Het derde meisje heet Jean en is pas 16. Zij is een eerder ordinair, maar levendig meisje dat het moeilijk heeft met zoveel mannen rond haar. En tenslotte is er Francis, de meest intrigerende van de vier. Ze is een verpleegster met veel gevoel voor verantwoordelijkheid, maar ze verbergt iets.. Het grootste deel van het boek gaat over de zes weken durende reis. H…Lees verder
Net na de Tweede Wereldoorlog vertrekt een schip vol jonge oorlogsbruiden van Australië naar Engeland. Op dit waargebeurde transport is deze roman gebaseerd. Centraal staan vier jonge vrouwen, van wie een bij inscheping al weet dat ze zwanger is, de zestienjarige al twijfelt aan haar man die ze maar een paar weken kende, de verpleegster een verleden lijkt te verbergen en de chique het vooral om de status van officiers vrouw te doen leek. Dat deze zes weken beslist niet probleemloos verlopen, zal duidelijk zijn, zeker niet als de bemanning en de bruiden op dit vliegdekschip, want een lijnschip was niet meer voorhanden, elkaar voor de voeten gaan lopen. De schrijfster heeft een bijzonder aardige roman geschreven, ze kan goed vertellen, heeft veel fantasie en humor, houdt de verhaallijn vast en heeft zich goed gedocumenteerd.