Boek
Nederlands

Lang leve saai!

Joke Janssen (auteur)
+1
Lang leve saai!
×
Lang leve saai! Lang leve saai!

Lang leve saai!

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Op aanraden van haar moeder begint de twaalfjarige Petra een dagboek bij te houden. Ze schrijft over de liefde, haar vriendinnen, ouders, ruzies… Petra vindt haar leven maar saai. Dan krijgt haar moeder kanker.
Onderwerp
Puberteit, Kanker
Titel
Lang leve saai!
Auteur
Joke Janssen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
126 p.
ISBN
9789044820096 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dagboek van de bijna 12-jarige Petra die kampt met haar eerste verliefdheid en de ernstige ziekte van haar moeder. Met hulp van tante, poetshulp en buurman weten zij en haar ouders deze moeilijke tijd door te komen. De schrijfstijl is goed getroffen; zo zal een meisje van die leeftijd zich uitdrukken. Ze is wat geëxalteerd, vooral met zichzelf bezig, schaamt zich voor haar ouders, maar heeft ook een flinke dosis zelfspot en humor. Het verhaal is verdeeld in korte stukjes, voorzien van dag en datum. Het is makkelijk te lezen en er zit veel vaart en spanning in. Herkenbaar voor meisjes vanaf ca. 11 jaar.

Lang leve saai!

Petra, een meisje van twaalf jaar, begint op aanraden van haar moeder een dagboek. Als lezer leef je zo van dag tot dag met haar mee. In het begin vindt Petra haar leven maar saai en weet ze niet goed wat ze moet schrijven. Tot haar moeder ziek wordt en alles verandert. Haar altijd werkende vader beslist om verlof te nemen en zo goed als hij kan de zorg voor Petra en zijn vrouw op zich te nemen. Er komt een nieuw meisje in Petra's klas met wie ze het goed kan vinden. Bovendien heeft dat meisje een broer en Petra wordt halsoverkop verliefd op hem. Er is ook nog de tante die komt inwonen en die het volledige huishouden wil overnemen. Kortom, dit is een boek dat volledig inpikt op datgene wat jonge meisjes bezighoudt: de relatie met hun ouders en het gevoel dat die hen niet begrijpen, vriendinnen en shoppen, de eerste verliefdheid, de onzekerheid bij ziekte van één van de ouders, de moeite die ze hebben om hun gevoelens te verwoorden, hoe ze opkijken naar oudere, coole meisjes... Het is …Lees verder

Over Joke Janssen

Joke Janssen (Sittard, 1974) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Nadat Janssen in 1993 haar vwo-B voltooid had, studeerde zij sociologie in Tilburg. Vier jaar later studeerde zij cum laude af, met een specialisatie in methoden en technieken van onderzoek.

Janssen was tien jaar lang werkzaam als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker. Om gezondheidsredenen moest zij in 2007 stoppen met haar baan als onderzoekster. Tijdens haar herstel begon ze te schrijven.

In eerste instantie schreef ze korte verhalen en columns. In 2011 verscheen haar eerste roman, Lang leve saai!, haar eerste jeugdboek (12+), verscheen augustus 2013 bij de Vlaams/Nederlandse uitgeverij Clavis. Lang leve familie! (2015), Lang leve chocola! (2017) en Lang leve lef! (2018) volgden. In 2019 verscheen Vette crisis, Janssens eerste jeugdboek.

PrivélevenLees verder op Wikipedia