Boek
Nederlands

Ciao Limburg : het little Italy van bij ons

Joke Quintens (auteur), Dirk Chauvaux (auteur)
+1
Ciao Limburg : het little Italy van bij ons
×
Ciao Limburg : het little Italy van bij ons Ciao Limburg : het little Italy van bij ons

Ciao Limburg : het little Italy van bij ons

Verhalen van Italiaanse immigranten in Belgisch Limburg, zij kwamen om te werken in de kolenmijnen en bij de Ford fabriek, en hoe zij in deze streek hun eigen Italië creëerden.
Titel
Ciao Limburg : het little Italy van bij ons
Auteur
Joke Quintens Dirk Chauvaux
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2016
205 p. : ill.
ISBN
9789401433778 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Limburg 938 (SISO) Vlaanderen ; Limburg (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ze kwamen in groten getale, om de armoede in Italië te ontvluchten, op zoek naar het beloofde land. Maar de steenkoolmijnen in het Belgische Limburg waren zeker niet zaligmakend voor de warmbloedige Italianen. Hun verhalen lees je in dit boeiende boek. De talrijke quotes van Italiaanse Belgen uit de eerste, tweede en derde generatie zijn ontroerend en puur. Over heimwee en verlangens en hoe ze hun eigen Little Italy hebben gecreëerd. Want een Italiaan kan niet zonder 'la famiglia', de smaak van verse pasta, de geur van sterke espresso en het gezellige rumoer van Italianen onderling. Heel dichtbij, vlak over de grens in een schijnbaar oninteressant stukje België, waan je je in Italiaanse sferen. De auteurs geven tips over fijne restaurants en Italiaanse producten, laten je kennismaken met beroemde bouwmeesters en musici en leiden je langs een aantal Limburgroutes in de vijf mijngemeenten. Ook de vormgeving en fotografie van het boek zijn stijlvol; het lettertype is klein. Het is niet a…Lees verder

Over Joke Quintens

Joke Quintens (Hasselt, 21 juni 1973) is een voormalig Belgisch politica van de sp.a.

Levensloop

Joke Quintens studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarna werkte zij als jeugd- en opbouwwerker en als lesgever Nederlands bij Basiseducatie. In 2001 trad zij bij sp.a in dienst als hoofd van de vormingsdienst, wat zij bleef tot in 2007. In 2004 werd zij lid van het nationaal partijbureau. In 2007 werd ze zelfstandig creatief procesbegeleider.

Van 2011 tot 2015 was zij ondervoorzitter van de sp.a onder voorzitter Bruno Tobback.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was zij in Genk lijsttrekker van PROgenk, een kartellijst van sp.a, Groen en onafhankelijken. Zij werd gemeenteraadslid en onmiddellijk eerste schepen met als bevoegdheden participatie, wijkontwikkeling, gelijke kansen, leermilieu en duurzame ontwikkeling.

Eind september 2013 kwam ze voor de kieskring Limburg in het Vlaams Par…Lees verder op Wikipedia