Boek
Nederlands

Rondje stout

Jolanda Horsten (auteur), Marieke Nelissen (illustrator)
Fee en Bram zijn onverwachts alleen thuis zonder oppas. Ze eten de snoeppot leeg, drinken cola, springen op de bank, zwaaien aan de kandelaar, kijken een griezelfilm en Fee trekt haar moeders kleren aan.
Onderwerp
Stout zijn
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
Rondje stout
Auteur
Jolanda Horsten
Illustrator
Marieke Nelissen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2012
30 p. : ill.
ISBN
9789025860264 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wanneer de babysitter afbelt omdat ze ziek is, maakt Fee de oppas wijs dat haar grootmoeder bij Fee en haar broertjes is en dat oma wel op hen zal letten. Hun moeder is ondertussen al nietsvermoedend naar het werk vertrokken, wat maakt dat Fee en haar tweelingbroer Bram nu de hele dag alleen thuis zijn en dus lekker stout kunnen zijn! Het ondeugende tweetal maakt van de gelegenheid gebruik om eens diep in de snoeppot te duiken en cola te drinken. Ze spelen tikkertje in de woonkamer, zo wild dat de kamer achteraf een echte puinhoop is. Even later kijken ze naar een film voor twaalfplussers en Fee kan de drang niet weerstaan om mama’s nieuwe jurk aan te trekken, maar maakt er per ongeluk een rode vlek op met lippenstift. De twee kinderen leggen deze gekke gebeurtenissen vast op foto en gebruiken daarvoor hun vaders camera. Het huis is maar net op tijd opgeruimd als vader thuiskomt. Als hij te weten komt dat de kinderen de hele dag alleen thuis waren, is hij enorm fier omdat ze zich goed…Lees verder
Omdat de oppas wegens ziekte afbelt, en mama al de deur uit is, hebben Fee en Bram het rijk alleen. Dat betekent alle stoute dingen doen die normaal niet mogen. Eerste leesboekje, ingedeeld in negen getitelde hoofdstukjes met gemiddeld twee pagina’s tekst. Duidelijk lettertype met schreefjes, royale interlinie. Korte enkelvoudige zinnetjes, met ook enkele drielettergrepige woorden; elke zin begint op een nieuwe regel, AVI-M4. De vrolijk gekleurde tekeningen variëren van paginagroot tot kleinere naast of onder de tekst. Dunne, stevig gebonden uitgave met omslagillustratie in kleur van twee op de bank springende kinderen. In dezelfde opzet verscheen het eerste leesboekje 'Sproet laat niet los'*. Vanaf ca. 7 jaar.

Rondje stout

Mama moet dringend naar haar werk. Fee en Bram blijven alleen tot Mieke de oppas er aankomt. Mieke belt echter dat ze ziek is. Fee en Bram besluiten niet naar mama te bellen en de hele dag alleen te blijven. Ze willen eens een dagje stout zijn. Ze beginnen met de snoeppot leeg te eten. Dan houden ze een kussengevecht in de zetel; de pluimen vliegen in het rond. Fee en Bram vinden het zalig om dingen te doen die niet mogen. Wanneer ze het spelletje 'voetje van de vloer' doen, achtervolgen ze elkaar. Een vaas valt in stukken, de klok sneuvelt ... Nooit zullen ze nog zo'n stoute dag meemaken, maar tegen de avond beginnen ze zich toch zorgen te maken over de straf die ze zullen krijgen...
Een zelfleesboekje voor lezers vanaf zeven jaar (niveau M4).Het beschrijft een dag waarvan kinderen alleen maar kunnen dromen: grappig maar vooral stout. Korte zinnen, grappige situaties en zeker niet saai!

Over Jolanda Horsten

Jolanda Horsten (Tilburg, 20 januari 1967) is een Nederlands kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Horsten werd geboren in Tilburg. Ze volgde een opleiding Communicatie aan de heao en ging daarna na de KUB in Tilburg waar zij taal- en literatuurwetenschap studeerde.

Horsten was aanvankelijk werkzaam als eindredacteur voor de NOS-Teletekst. en later bij Endemol. Zo werkte ze als redacteur voor de tv-series Koffietijd, De 5 Uur Show, Koken met Sterren en later als scriptschrijver voor de televisieprogramma’s Ook dat nog! en De Sprookjesboom. In 2000 ging ze werken als communicatie-adviseur bij het adviesbureau "&Samhoud" in Utrecht. Hier schreef zij freelance teksten voor Ook dat nog! en de Efteling. In 2004 richtte zij in Tilburg haar eigen tekst- en communicatiebureau "T’overtekst & Zo" op.

CarrièreLees verder op Wikipedia

Suggesties