Reservoir 13

Jon McGregor (auteur)
Als een 13-jarig meisje in een Engels natuurgebied verdwijnt, zoekt het hele dorp mee. De zoektocht gaat door, maar het gewone leven en de seizoenen ook.
Titel
Reservoir 13
Auteur
Jon McGregor
Taal
Engels
Uitgever
London: 4th Estate, 2018 | Andere uitgaves
326 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door The reservoir tapes
ISBN
9780008204891 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De inspanning waard

In het uur voor zonsopgang verzamelden ze zich op de parkeerplaats en wachtten tot iemand zei wat ze moesten doen.' Met deze zin begint Reservoir 13, een roman die van de lezer een inspanning vraagt. In het begin kost het moeite om de namen van de dorpelingen te onthouden. De volharding wordt ruimschoots beloond. Eenmaal je je laat meeslepen door het ritme van Jon McGregors prachtzinnen, wil je blijven lezen.

De overgang van het ene onderwerp naar het andere doet soms bruusk aan. Dat is een bewuste strategie: alles wat McGregor vertelt, is even belangrijk, of het nu gaat over het politieonderzoek of over een conversatie in de kroeg.

Je kunt McGregor gerust een humanist noemen. Zijn fijnzinnigheid en zijn mededogen zijn indrukwekkend. Reservoir 13 is ook een roman vol grappige observaties over de kleine kantjes van de mens.

Aan het eind van het boek zijn de personages dertien jaar ouder geworden. De schrijver vertelt niet veel over hen. Toch heb je bij enkelen het gevoel dat je hen door en door hebt leren kennen. Reservoir 13 is een boek dat aangrijpt en imponeert.

Vertaald door Marijke Versluys, Nieuw Amsterdam, 287 blz., 22,99 € (e-boek 12,99 €). Oorspronkelijke titel: 'Reservoir 13'.

Nadat de dertienjarige Rebecca Shaw ‘Becky of Bex’, vermist wordt in Chorlton, een dorpje in het Peak district met natuurpark, waar ze met haar ouders Oud en Nieuw kwam vieren, voelt de hele gemeenschap zich erbij betrokken. Overal in de heuvelachtige, moerassige, bosrijke omgeving wordt naar haar gezocht. Ook bij het stuwmeer waar dorpen onder water zijn gezet. Tien jaar lang volgen we de wisselende seizoenen in de natuur, het gedrag van de schapen en andere dieren en het doen en laten van de bewoners. Relaties ontstaan en worden verbroken, de vrienden van Rebecca gaan verder studeren en worden volwassen. De vader en moeder van Rebecca worden los van elkaar regelmatig gezien maar zoeken geen contact. Telkens komt de vraag 'Waar is ze?' bij de bewoners terug. Het verhaal wordt als het ware door een toeschouwer verteld. Kleurrijke, gedetailleerde, seizoengebonden natuurbeschrijvingen. De emoties en gedragingen van de bewoners, hun interacties en hun onderlinge contacten wisselen snel a…Lees verder