Daisy
Nederlands

Tom en Free : piraten!

Jonas Boets (auteur), Cathérine Snoeckx (verteller)
+1
Tom en Free : piraten!
×
Tom en Free : piraten! Tom en Free : piraten!
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een eerste leesboekje waarin Tom en zijn broertje Free spelen dat ze piraten zijn. Ze gaan op zoek naar een schat, maar Free wil niet delen, is hebzuchtig en oneerlijk.
Leesniveau
AVI 3, AVI M4
Titel
Tom en Free : piraten!
Auteur
Jonas Boets
Verteller
Cathérine Snoeckx  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2007
1 cd
Speelduur
0:10
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tom en zijn broertje Free spelen dat zij piraten zijn. Ze gaan natuurlijk op zoek naar een schat. Free wil echter niet delen, is hebzuchtig en oneerlijk. Derde* boekje over de twee broers van de jonge Vlaamse auteur (1981) van wie onder andere de detectiveserie over Sam Smith en eerste leesboekjes over muis Piep zijn verschenen. De vlotte tekst van dit eerste leesboekje (AVI-3; AVI-nieuw M4) staat vol dialoog. Sommige zinnen zijn lastig: 'Als hij deelt door twee is het veel minder.' De tekst staat gedrukt in een duidelijke, schreefloze letter; hoofdletters en gebruik van enige interpunctie (punten, komma's en vraagtekens). Het verhaal bevat om de bladzijde een grote, omkaderde afbeelding die de loop van het verhaal goed weergeeft: kleurig geschilderd en vol actie en sfeer. Uitnodigende omslagillustratie waarop Tom verkeerd staat afgebeeld: met een zwart ooglapje in plaats van de beschreven pleister. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Tom en Free piraten!

Tom en Free piraten!' is een boekje voor jonge lezers. Tom en Free zien een piratenfilm en gaan vervolgens zelf piraat spelen. Hunvader vertelt een verhaal over een schat en bezorgt hen een “oude schatkaart”. Tom en Free verkleden zich en lijken daardoor échte piraten te worden. Ze worden boos op elkaar en willen ieder de schat voor zich. Uiteindelijk gaan ze tegen hun zin samenwerken en vinden ze de schat. Dit is duidelijk een boekje dat geschreven is om jonge lezers leesvoer te bieden. Het is gemaakt om het lezen te oefenen, niet om echt te genieten van de inhoud. Hoewel het boekje vlot leest, is het een oninteressant verhaal dat je meteen weer vergeet. De illustraties zijn in schreeuwerige kleuren uitgewerkt, in cartouche ingelijst. Ze zijn allesbehalve origineel maar geven wel weer wat de tekst vertelt.


Over Jonas Boets

Jonas Boets (1981) is een Vlaams kinder- en jeugdauteur.

Biografie

Studies

Jonas Boets studeerde Germaanse Talen in Antwerpen (het toenmalige UFSIA en UIA) en voltooide een aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven.

Zijn creatieve achtergrond heeft hij te danken aan zijn ouders. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Boets van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en te schrijven.

Het schrijverschap

De eerste schrijfsels van Boets waren boekjes voor beginnende lezers. Zo schreef hij Piep in het land van Kaan (2002) de avonturen van een muis die terechtkomt in een land waar hij alles mag eten waar hij trek in heeft. Al gauw volgden Piep op de fiets (2003) en Piep en de dief (2004). Na de serie Piep volgde de detectiveromans voor tieners waarin Sam Smith, leerling in een geheime s…Lees verder op Wikipedia