Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Tom en Free

Jonas Boets (auteur), Rocío Del Moral (illustrator)
Free doet alsof hij lief is; Tom krijgt de schuld als er wat fout gaat. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Stout zijn, Straffen
Leesniveau
AVI 2, AVI E3
Titel
Tom en Free / Jonas Boets ; met prenten van Rocio Del Moral
Auteur
Jonas Boets
Illustrator
Rocío Del Moral
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
32 p. : ill.
ISBN
90-5838-295-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tom is boos: zijn broer Fee (die altijd 'raar' lacht) lokt hem mee in allerlei kattenkwaad, maar Tom krijgt steeds de schuld. Fee is immers braaf en hij is wild. Als Tom van zijn vader voor straf een week vroeg naar bed moet, krijt Fee plots berouw en bekent hij alles. Deze plotse bekering is het 'hoogtepunt' van een flauw verhaaltje in een erbarmelijk taaltje. De beperking van het AVI-niveau blijkt hier in een onnatuurlijke dreun en een geforceerde taal die vooral in de dialogen erg houterig klinkt ("ach tom, doe niet zo traag, zegt free"). De karikaturale illustraties proberen vooral de emoties uit te drukken. Soms liggen die er echter wel erg dik bovenop, zoals bij ma die de kleine Tom als het ware in de schijnwerper van haar boze blik vangt. [Jan Van Coillie]
Zo gaat het steeds: het jongere broertje Free geeft expres aanleiding en Tom krijgt de schuld en straf. Wanneer Tom een week “arrest” krijgt en zielig op zijn bed zit, krijgt Free wroeging en vertelt alles aan zijn vader en moeder. In deze serie voor beginnende lezers vormen de paginagrote illustraties een prominent onderdeel van het verhaal. Het doel is een overgang te creëren van prentenboek naar leesboek. De tekst voldoet aan de criteria voor startende lezers wat meestal een houterig effect geeft. Zo ook hier. Het boekje met de kleurige geschilderde prenten op een goede kwaliteit papier ziet er wel aantrekkelijk en verzorgd uit. De tekst is gedrukt in een ruime, schreefloze letter. Het verhaal met thema’s als valsspelen, straffen en opbiechten zal veel kinderen aanspreken en biedt mogelijkheden voor een gesprek. Vanaf ca. 6 jaar.

Tom en Free

Tom en Free zijn broers. Ze doen wilde spelletjes in de tuin en Free haalt allerlei kattenkwaad uit. Free weet het altijd zo te draaien dat Tom de schuld krijgt. Tom moet voor straf een hele week vroeg naar bed. Wanneer Free hem triest op zijn bed ziet zitten, komt hij tot inkeer en biecht aan zijn ouders zijn bedrog op. Free is een echt ettertje en zijn ouders hebben niks door. Net als Free’s plotse berouw is dit vrij onwaarschijnlijk. De moraal ligt er dan ook erg dik op. De prenten zijn al even extreem in de expressie van de personages. Het enige leuke is een klein tekeningetje van Free als een kleine duivel compleet met hoorntjes, staart en drietand (p. 31). Een leesboekje waar beginnende lezers nauwelijks plezier aan kunnen beleven.


Over Jonas Boets

Jonas Boets (1981) is een Vlaams kinder- en jeugdauteur.

Biografie

Studies

Jonas Boets studeerde Germaanse Talen in Antwerpen (het toenmalige UFSIA en UIA) en voltooide een aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven.

Zijn creatieve achtergrond heeft hij te danken aan zijn ouders. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Boets van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en te schrijven.

Het schrijverschap

De eerste schrijfsels van Boets waren boekjes voor beginnende lezers. Zo schreef hij Piep in het land van Kaan (2002) de avonturen van een muis die terechtkomt in een land waar hij alles mag eten waar hij trek in heeft. Al gauw volgden Piep op de fiets (2003) en Piep en de dief (2004). Na de serie Piep volgde de detectiveromans voor tieners waarin Sam Smith, leerling in een geheime s…Lees verder op Wikipedia

Suggesties