Braille
Nederlands

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

Jonas Jonasson (auteur), Corry van Bree (vertaler)
Een 100-jarige zet in korte tijd vier werelddelen in rep en roer door steevast op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zijn.
Titel
De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden
Auteur
Jonas Jonasson
Vertaler
Corry van Bree
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket
Parallelle titel
De honderdjarige man die terug kwam om de wereld te redden
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2018
19 banden
Oorspr. uitgever
Uitgeverij Atlas Contact
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 100-jarige Allan Karlsson, die eerder 'uit het raam klom en verdween'*, besluit om zijn luxe leventje op Bali op te geven om samen met zijn vriend annex kruimeldief Justus 'de wereld te gaan redden'. Aanleiding is zijn kennismaking met de tablet en de mogelijkheden die zo'n apparaat biedt om het wereldnieuws te volgen. Omdat Allan de gave bezit om altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zijn, zet hij in korte tijd vier werelddelen in rep en roer. Hij maakt hoogst persoonlijk ruzie met Kim Jong-un en Trump, zeult met vier kilo uranium die hij schenkt aan Angela Merkel, terwijl hij mag rekenen op de sympathie van Poetin. Op zijn tocht krijgt Allan het aan de stok met een Zweedse neonazi en hij verzeilt op de savanne in Afrika. Daar onderschept hij niet alleen een levering van 400 kilo uranium, hij helpt zijn vrienden ook bij het opzetten van een wederom tot mislukken gedoemde aspergeteelt. Eerder in het verhaal liep het ook fout met een handel in lijkkisten. Kortom, ee…Lees verder

De terugkeer van de 100-jarige man

In de tweede schelmenroman van Jonas Jonasson is de 100-jarige 101 en krijgt hij te maken met Angela Merkel en Donald Trump.

'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' (2011) maakt zijn comeback in een vervolgroman die Jonas Jonasson naar eigen zeggen nooit had willen schrijven. Dat de Zweedse schrijver het toch deed, komt 'omdat het zo slecht gaat met de wereld', zoals hij in de inleiding verklaart. Niet toevallig luidt de titel van de sequel 'De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden'. De moraliserende ondertoon is onmiskenbaar en blijft de hele roman lang nadreunen, hoezeer de schrijver ook zijn best doet om weer een hilarische schelmenroman op papier te krijgen.

Jonasson schrijft dat zijn hoofdpersoon 'veranderd is'. Sinds hij een tablet heeft, komen alle vreselijke nieuwsfeiten uit de hele wereld dag in dag uit bij hem binnen. Van lieverlee stapt hij af van zijn devies 'alles is zoals het is en wordt zoals het wordt'. Hij wil er 'iets aan doen'. De wereld redden, zeg maar.

Aan het begin van de roman treffen we de honderdjarige Allan Karlsson in een hotel op Bali…Lees verder

Over Jonas Jonasson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door A.Savin

Pär-Ola Jonas Jonasson (oorspronkelijk Per Ola Jonasson; Växjö, 6 juli 1961) is een Zweeds schrijver en journalist die vooral bekend geworden is door zijn bestseller De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Hij studeerde Zweeds en Spaans aan de universiteit van Göteborg en werkte tot 1994 als journalist voor het dagblad Smålandsposten in Växjö en voor het Zweedse avondblad Expressen. In 1996 richtte hij het succesvolle mediabedrijf OTW op. Om gezondheidsredenen verkocht hij het bedrijf in 2005.

Hij verhuisde met zijn Noorse echtgenote in 2007 naar Ticino in Zwitserland, waar hij zijn debuutroman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween schreef. Na zijn echtscheiding woont hij sinds 2010 met zijn zoon in Gotland. Zijn debuutroman was in 2010 het bestverkochte boek in Zweden. Jonasson won er de Swedish BookSellers Award mee. Het boek is vertaald in 30 talen. De filmrechten werden verkocht aan de Zweedse productie…Lees verder op Wikipedia