Boek
Nederlands

De profeet en de idioot

Jonas Jonasson (auteur), Angélique de Kroon (vertaler)
Een doemdenkende pseudo-astrofysicus, een chefkok en een weduwe op leeftijd maken in de nazomer van 2011 een reis door Europa, Afrika en Amerika om, voordat de aarde vergaat, de corrupte broer van de chefkok eens flink de waarheid te vertellen.
Onderwerp
Corruptie, Familie
Titel
De profeet en de idioot
Auteur
Jonas Jonasson
Vertaler
Angélique de Kroon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Profeten och idioten
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2022
398 p.
ISBN
9789056727369 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een vermakelijke roman over een bizarre roadtrip en corruptie op wereldniveau. Het boek volgt het verhaal van Petra, Johan en Agnes en speelt zich af tijdens de nazomer van 2011 in Europa, Afrika en Amerika. Petra is een Zweedse, autodidactische astrofysicus en doemdenker. Ze heeft voorspeld dat de atmosfeer binnenkort instort en reist met chef-kok Johan en de 75-jarige weduwe Agnes in een camper richting Rome, waar Johan een hartig woordje wil spreken met zijn corrupte broer Fredrik. De reis loopt echter geheel anders dan gepland. In toegankelijke stijl en met humor geschreven.Jonas Jonasson (Växjö, 1961) is een internationaal bekende Zweedse schrijver en journalist. Hij brak internationaal door met zijn debuutroman ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. Het boek werd verfilmd, voor theater bewerkt en er werd een hoorspel van gemaakt. Zijn werk werd in meer dan dertig landen uitgegeven. ‘De profeet en de idioot’ is zijn zesde roman.

Over Jonas Jonasson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door A.Savin

Pär-Ola Jonas Jonasson (oorspronkelijk Per Ola Jonasson; Växjö, 6 juli 1961) is een Zweeds schrijver en journalist die vooral bekend geworden is door zijn bestseller De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Hij studeerde Zweeds en Spaans aan de universiteit van Göteborg en werkte tot 1994 als journalist voor het dagblad Smålandsposten in Växjö en voor het Zweedse avondblad Expressen. In 1996 richtte hij het succesvolle mediabedrijf OTW op. Om gezondheidsredenen verkocht hij het bedrijf in 2005.

Hij verhuisde met zijn Noorse echtgenote in 2007 naar Ticino in Zwitserland, waar hij zijn debuutroman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween schreef. Na zijn echtscheiding woont hij sinds 2010 met zijn zoon in Gotland. Zijn debuutroman was in 2010 het bestverkochte boek in Zweden. Jonasson won er de Swedish BookSellers Award mee. Het boek is vertaald in 30 talen. De filmrechten werden verkocht aan de Zweedse productie…Lees verder op Wikipedia