Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een kantoorklerk heeft zijn eigen manier om zich te concentreren temidden van de kantoorhectiek, maar dat valt niet goed bij collega's.
Titel
De kamer
Auteur
Jonas Karlsson
Vertaler
Geri De Boer
Illustrator
Wouter Van Reek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Rummet
Editie
2
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2014
151 p. : ill.
ISBN
9789056724962 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kamer zonder uitzicht

Met Jonas Karlsson heeft Zweden zijn hedendaagse Kafka. In De kamer beschrijft hij de strijd van een ambitieuze ambtenaar tegen zijn vastgeroeste omgeving.

Sommigen zouden hem ongetwijfeld de ideale ambtenaar vinden, terwijl anderen het geen dag bij hem op kantoor zouden uithouden. Björn is zijn naam, de hoofdrolspeler van Jonas Karlssons De kamer, werkzaam bij de Instantie, een schimmig overheidsorgaan waar al net zulke schimmige dossiers worden behandeld. Hij gaat er aan de slag als laagste in rang, maar hij is vastbesloten carrière te maken.

Björn heeft zichzelf het ritme van vijftig minuten geconcentreerd werken en vijf minuten pauze opgelegd omdat hij daar de beste resultaten mee behaalt en zo in de kijker van zijn chef hoopt te lopen. Hij weet perfect met wie hij nauwe contacten moet aanknopen en wie hij maar beter kan mijden, en in zijn vrije tijd luistert hij naar muziek van grootheden als Mozart en John Cougar Mellencamp, niet omdat hij die zo graag hoort, maar omdat hij van het idee houdt zich te midden van de besten te begeven.

Helemaal anders wordt Björns leven wanneer hij halverwege tussen de toiletten en de…Lees verder

Een bescheiden rebellie

Een bureaucraat vlucht van zijn collega's in een kamer die niet kan bestaan. Jonas Karlsson scheef een knappe kafkaeske novelle. Alexander Van Caeneghem

Het Zweedse dubbeltalent Jonas Karlsson liet zich voorDe kamer inspireren door Franz Kafka. De geest van Kafka weergalmt al in de zakelijke titel, maar is vooral aanwezig in de setting. Het hoofdpersonage, Björn, is een bureaucraat bij de Instantie, een anonieme Zweedse overheidsinstelling. Hij zit daar niet uit eigen keuze, maar wel omdat zijn vroegere chef hem heeft laten overplaatsen, na problemen met collega's. Hij wil zo snel mogelijk 'iemand worden met wie men rekening hield'. Daartoe cultiveert hij een 'reputatie van ambitie en hardheid'. Maar eigenlijk voert hij niet meer dan de meest betekenisloze taken uit. En niemand ziet hem graag komen.

Zijn collega's hebben daar prima redenen voor: hij is sociaal onaangepast, vertoont dwangmatig controlerende trekjes en lijdt aan een ernstige vorm van zelfoverschatting. Echt ondraaglijk wordt het als Björn in de gang, op weg naar het toilet, een kamer ontdekt die niet op de plannen van de architect blijkt te staan. Na meting bli…Lees verder

DE KAMER

DE KAMER *** Jonas Karlsson , Signatuur (originele titel: Rummet), 152 blz. Björn, in wie elke lezer van ...

DE KAMER ***

Jonas Karlsson , Signatuur (originele titel: Rummet), 152 blz.

Björn, in wie elke lezer van De kamer de streber herkent die vroeger in de klas zijn vinger al in de lucht had nog voor de vraag gesteld was, is vastbesloten de ladder helemaal tot aan de top te beklimmen. Heerser van de kantoortuin, voor minder gaat hij niet. Alleen jammer van zijn dommige collega's en zijn blinde baas Karl, die Björns administratieve supertalent nauwelijks opmerken. Doch, Björn is geduldig op zijn nieuwe stek: het moment komt wel. Wanneer hij tussen het kopieerapparaat en de papiermand een kamertje ontdekt, een perfect naar zijn wensen ingericht bureautje, komt alles in een stroomversnelling. Telkens hij het betreedt, sluit het zich 'als room rond zijn lichaam', raakt hij verzadigt van zelfvertrouwen en tikt hij aan de lopende band geniale rapporten die zijn afdeling wel eens van de ondergang zou kunnen redden. Enige probleem: hij is de enige die de kamer ziet. Volgens de an…Lees verder

In De kamer van Jonas Karlsson komt een man op een nieuwe afdeling van een zeer bureaucratische instantie en ontdekt op de gang naast de toiletten een kamer die volledig ingericht is, maar door niemand wordt gebruikt. Hij heeft duidelijk een problematische verhouding met zijn collega’s, en over zijn privéleven komen we niet veel meer te weten dan dat hij alleen woont en voor het slapengaan af en toe wat muziek beluistert. Tijdens een kerstfeestje op het werk sleurt hij een receptioniste de vreemde kamer in en hij kust haar. Meer niet. De man is het prototype van iemand zonder eigenschappen, een pedante eenzaat die maniakaal zijn plicht doet en zijn werkdag verdeelt in zelf afgebakende shifts van vijfenvijftig minuten. Het mysterie van de lege kamer wordt alleen maar groter als hij wat meetwerk verricht op de gang en ontdekt dat er iets niet klopt: volgens zijn bevindingen zou de kamer die hij net ontdekt heeft, namelijk niet eens bestaan. Wanneer hij een collega confronteert me…Lees verder
De ambitieuze kantoorklerk Björn, die in zijn jeugd is gepest, werkt op de Instantie. Daar wil hij carrière maken. Op een dag ontdekt hij tussen lift en wc een zeer geordende kamer met bureau. Daar verblijft hij soms om tot rust te komen. Hij is zich scherp bewust van de onhebbelijkheden van zijn kantoorcollega's. Zij klagen op hun beurt bij hun chef omdat Björn vaak zomaar lang doodstil staat, daar waar de kamer zou zijn. Hij wordt op het matje geroepen: de kamer bestaat helemaal niet en hij moet naar de psychiater. Die beweert dat hij simuleert. Na een huilbui lijkt alles beter te gaan: Björn ontpopt zich als een sublieme redacteur, maar daarvoor heeft hij de kamer nodig, zijn denkruimte. Er ontstaat een imposant machtsspel. Buitengewoon subtiele vertelling over gekte op kantoor en machtsstrijd op de werkvloer. Verzorgde uitgave met leeslint en enkele paginagrote illustraties. De Zweedse auteur (1971) is ook bekend als toneelschrijver. Normale druk.

Over Jonas Karlsson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Jonas Karlsson (Södertälje, 11 maart 1971) is een Zweeds acteur en schrijver.

Hij is geboren in Södertälje. Hij won een Guldbagge Award voor Beste Acteur in 2004 voor de film Details. Zijn eerste boek, een verzameling van verschillende korte verhalen, werd gepubliceerd in 2007.

Filmografie

Karlsson speelde ook reeds mee in diverse films

 • Cockpit (2012)
 • Offside (2006)
 • Bang Bang Orangutang (2005)
 • Storm (2005)
 • Strings (2004)
 • Details (2003)
 • Making Babies (2001)
 • Tsatsiki – vänner för alltid (2001)
 • Once in a Lifetime (2000)
 • Tsatsiki, morsan och polisen (1999)
 • Sökarna (1993)
 • Rasmus på luffen (1981)

Bibliografie

 • Det andra målet (2007)
 • Den perfekte vännen: noveller (2009)
 • Spår i Snön (2011)
 • Spelreglerna (2012)
 • God jul : en …Lees verder op Wikipedia