Besprekingen
Boek van de week
Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod. Is Engeland de voorbije 75 jaar veranderd? Dat is de centrale vraag die Jonathan Coe zich stelt in Bournville, een roman opgehangen aan zeven iconische momenten uit de Britse naoorlogse geschiedenis. Featuring James Bond en het coronavirus.
Het is even passen en wringen wanneer de Engelse Lorna op de eerste pagina's van Jonathan Coes nieuwste roman Bournville haar contrabas in een autokoffer wil laden. Niet dat de stationcar waarmee Susanne haar op de luchthaven van Wenen komt oppikken te klein zou zijn, allesbehalve, alleen zit de auto vol maxiverpakkingen wc-papier. Het is immers maart 2020 en vanuit China en Italië komen berichten over een nieuw en dodelijk virus dat ook wel eens in Oostenrijk tot het invoeren van een lockdown zou kunnen leiden.
Bij het lezen van deze scène kun je niet anders dan glimlachen, al zal Coe zelf wellicht ook een wrang gevoel gehad hebben bij het neerschrijven ervan. Het was immers tijdens de coronaperiode dat zijn bejaarde moeder stierf - alleen, zonder pijnbestrijding en verstoken van ieder persoonlijk contact met haar familieleden. Net zoals duizenden families die hetzelfde overkwam hielden we ons aan de regels, schrijft hij bitter in het nawoord van Bournville, 'en…Lees verder
Make Britain Great Again
De nieuwste roman van Jonathan Coe werd niet alleen door een vakman, maar vooral ook door een gematigd schrijver geschreven.
Als het in 2020 verschenen Klein Engeland de brexitroman van Jonathan Coe was, dan mag Bournville gerust zijn pandemieboek genoemd worden. Coes veertiende roman opent met de nog al te vers in het geheugen liggende dagen van de eerste lockdowns en eindigt met het soort eenzame overlijden dat in covidtijden te veel mensen te beurt viel.
Al eist het thuisland van de schrijver ook in Bournville andermaal een hoofdrol op. De auteur die stilaan bekendstaat als dé chroniqueur van het vroegeenentwintigste-eeuwse Engeland koppelt in een melancholieke familiesaga enkele sleutelmomenten uit de recente Britse geschiedenis (de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog, de wereldbekerfinale tegen West-Duitsland in 1966, de begrafenis van Lady Di) aan enkele belangrijke gebeurtenissen in de familie van de naar Coes eigen moeder gemodelleerde Mary Lamb. Terwijl de natie zich vragen stelt bij haar verhouding tot het Europese vasteland, vraagt de moeder van drie zich wel…Lees verder
Driekwart eeuw aan Britse levens
Wat betreft de karakterisering van zijn personages is Jonathan Coe weleens meer op dreef geweest. Trefzekerder is hij wanneer hij de houding van zijn landgenoten satirisch ontleedt.
Al zijn hele schrijversleven betoont Jonathan Coe zich een scherpzinnig en goed geïnformeerd commentator op het wel en wee van de Britse samenleving. De meedogenloosheid van het thatcherisme werd door hem even scherp ontleed als het opportunisme van het Blair-tijdperk, om nog maar te zwijgen van het gedraai en gekonkel dat uiteindelijk leidde tot de Brexit.
Om die reden wordt Coe wel een 'State of the Nation'-schrijver genoemd, een bijnaam waarnaar hij grimlachend verwees toen hij in zijn roman Number 11 (2015) een politieman genaamd Nathaniel door diens collega's op het bureau 'Nate of the Station' liet noemen.
Coe's nieuwe roman Bournville volgt de Engelse familie Lamb tussen VE-Day (Victory in Europe Day, 8 mei 1945) en de 75ste herdenking ervan in 2020. We maken telkens een sprongetje in de tijd: de kroning van Elizabeth (1953), de WK voetbalfinale Engeland-West-Duitsland (1966), de inhuldiging van Charles als Prins van Wales (1969), diens huwelijk met Diana …Lees verder