Daisy
Nederlands
Een Engelse familie viert in 1945 Bevrijdingsdag. De vijfenzeventig jaar die volgen brengen grote sociale veranderingen met zich mee. Wordt de familie dichter bij elkaar gebracht, of juist uit elkaar gedreven?
Titel
Bournville
Auteur
Jonathan Coe
Vertaler
Dennis Keesmaat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bournville : a novel in seven occasions
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2022
1 cd
Speelduur
10:44
Oorspr. uitgever
De Bezige Bij
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a480741

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Boek van de week

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod. Is Engeland de voorbije 75 jaar veranderd? Dat is de centrale vraag die Jonathan Coe zich stelt in Bournville, een roman opgehangen aan zeven iconische momenten uit de Britse naoorlogse geschiedenis. Featuring James Bond en het coronavirus.

Het is even passen en wringen wanneer de Engelse Lorna op de eerste pagina's van Jonathan Coes nieuwste roman Bournville haar contrabas in een autokoffer wil laden. Niet dat de stationcar waarmee Susanne haar op de luchthaven van Wenen komt oppikken te klein zou zijn, allesbehalve, alleen zit de auto vol maxiverpakkingen wc-papier. Het is immers maart 2020 en vanuit China en Italië komen berichten over een nieuw en dodelijk virus dat ook wel eens in Oostenrijk tot het invoeren van een lockdown zou kunnen leiden.

Bij het lezen van deze scène kun je niet anders dan glimlachen, al zal Coe zelf wellicht ook een wrang gevoel gehad hebben bij het neerschrijven ervan. Het was immers tijdens de coronaperiode dat zijn bejaarde moeder stierf - alleen, zonder pijnbestrijding en verstoken van ieder persoonlijk contact met haar familieleden. Net zoals duizenden families die hetzelfde overkwam hielden we ons aan de regels, schrijft hij bitter in het nawoord van Bournville, 'en…Lees verder

Make Britain Great Again

De nieuwste roman van Jonathan Coe werd niet alleen door een vakman, maar vooral ook door een gematigd schrijver geschreven.

Als het in 2020 verschenen Klein Engeland de brexitroman van Jonathan Coe was, dan mag Bournville gerust zijn pandemieboek genoemd worden. Coes veertiende roman opent met de nog al te vers in het geheugen liggende dagen van de eerste lockdowns en eindigt met het soort eenzame overlijden dat in covidtijden te veel mensen te beurt viel.

Al eist het thuisland van de schrijver ook in Bournville andermaal een hoofdrol op. De ­auteur die stilaan bekendstaat als dé chroniqueur van het vroegeenentwintigste-eeuwse Engeland koppelt in een melancholieke ­familiesaga enkele sleutelmomenten uit de recente Britse geschiedenis (de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog, de wereldbeker­finale tegen West-Duitsland in 1966, de be­grafenis van Lady Di) aan enkele belangrijke gebeurtenissen in de familie van de naar Coes eigen moeder gemodelleerde Mary Lamb. Terwijl de natie zich vragen stelt bij haar verhouding tot het Europese vasteland, vraagt de moeder van drie zich wel…Lees verder

Driekwart eeuw aan Britse levens

Wat betreft de karakterisering van zijn personages is Jonathan Coe weleens meer op dreef geweest. Trefzekerder is hij wanneer hij de houding van zijn landgenoten satirisch ontleedt.

Al zijn hele schrijversleven betoont Jonathan Coe zich een scherpzinnig en goed geïnformeerd commentator op het wel en wee van de Britse samenleving. De meedogenloosheid van het thatcherisme werd door hem even scherp ontleed als het opportunisme van het Blair-tijdperk, om nog maar te zwijgen van het gedraai en gekonkel dat uiteindelijk leidde tot de Brexit.

Om die reden wordt Coe wel een 'State of the Nation'-schrijver genoemd, een bijnaam waarnaar hij grimlachend verwees toen hij in zijn roman Number 11 (2015) een politieman genaamd Nathaniel door diens collega's op het bureau 'Nate of the Station' liet noemen.

Coe's nieuwe roman Bournville volgt de Engelse familie Lamb tussen VE-Day (Victory in Europe Day, 8 mei 1945) en de 75ste herdenking ervan in 2020. We maken telkens een sprongetje in de tijd: de kroning van Elizabeth (1953), de WK voetbalfinale Engeland-West-Duitsland (1966), de inhuldiging van Charles als Prins van Wales (1969), diens huwelijk met Diana …Lees verder

Een literaire roman over familie en de Engelse geschiedenis. In Bournville viert een familie in 1945 Bevrijdingsdag. Terwijl Engeland probeert te begrijpen wat er is gebeurd tijdens de oorlog, volgen nog zes nationale festiviteiten: kroningen en voetbalfinales, een sprookjesachtig huwelijk en een koninklijke begrafenis. Coe beschrijft vijfenzeventig jaar aan sociale veranderingen, van de nostalgie van vlak na de oorlog tot James Bond en het coronavirus. De centrale vraag: hebben deze mijlpalen in de geschiedenis de familie – en het land – dichter bij elkaar gebracht of juist uit elkaar gedreven? In prettige, lichtvoetige stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Jonathan Coe (Birmingham, 1961) is een wereldberoemde Britse schrijver. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Bollinger Everyman Wodehouse Prize en de John Llewellyn Rhys Prize.

Over Jonathan Coe

CC BY 2.0 - Foto van/door Taken by Flickr user Walnut Whippet at the 2006 Humber Mouth Festival

Jonathan Coe (Bromsgrove, 19 augustus 1961) is een Engels schrijver.

Leven en werk

Coe studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College te Cambridge en promoveerde aan de Universiteit van Warwick, waar hij tevens gedoceerd heeft. Aanvankelijk had hij ambities in de popmuziek, maar vanaf 1987 richt hij zich naast zijn doceren voornamelijk op het schrijven van satirische romans. Vaak verweeft hij politieke thema’s in zijn werk, bijvoorbeeld in What a Carve Up! (1994, Nederlands: Het moordend testament), waarin hij het politieke klimaat onder Margaret Thatcher op de hak neemt. Verder blijft ook zijn liefde voor de muziek voortdurend als rode draad aanwezig. Hij toont zich een liefhebber van progressieve rock en zijn boek The Rotters' Club (2001) is bijvoorbeeld genoemd naar een album van Hatfield and the North. Deze roman beschrijft het leven van enkele teenagers die in de jaren zeventig de meisjes, de …Lees verder op Wikipedia