Besprekingen
Adieu, old England
Roman. De Brexit-saga, we blijven er aan deze kant van het Kanaal met open mond naar kijken. Jonathan Coe schreef er een knappe roman over.
Het moet eind jaren 90 zijn geweest, een mooie zomeravond in Zuid-Engeland. Mijn vriend en ik waren al een poos op zoek naar een B&B in een gehucht dat zo onooglijk was dat we er al drie keer voorbij waren gereden. Toen we, zoekend en misschien wat aarzelend, een rotonde opreden, werden we bruusk ingehaald door een andere auto. De passagier hing uit zijn raam. ' Bloody foreigners!' brulde hij ons toe. Het is een scène die zo uit Klein Engeland zou kunnen komen: de nieuwste Jonathan Coe is een breed opgezet fresco van de jaren 2010-2018 in Groot-Brittannië. Het boek stelt scherp op de gebeurtenissen en sentimenten die de Britten ertoe hebben gebracht met een nipte meerderheid voor de Brexit te kiezen, en op de diepe verdeeldheid die daardoor werd blootgelegd. De verkiezingscampagne van Gordon Brown in 2010, de rellen in 2011, de Olympische Spelen, het austerity-beleid van David Cameron, de almaar giftiger campagne voor het referendum die culmineerde in de moord op La…Lees verder
BrexLit
De Brexit is volop terug te vinden in de Britse literatuur met als meest geslaagde voorbeeld Middle England van Jonathan Coe.
The liberal politics of Adolf Hitler is de titel van het opmerkelijkste boek dat de afgelopen jaren in Engeland is verschenen. Auteur John King, de voormalige Chelsea-fan die bekend werd vanwege zijn célineaanse trilogie over voetbalhooligans, schetst in deze zwarte satire een toekomst waarin de Europese naties zijn opgegaan in een Europese superstaat die wordt beheerst door het grootkapitaal. Het is de enige eurosceptische roman binnen de snel groeiende Brexit-literatuur, ofwel BrexLit. De enige andere schrijver die weinig van de Europese Unie moet hebben is Frederick Forsyth.
Vrijwel alle andere Britse schrijvers hebben zich de afgelopen jaren negatief uitgelaten over de Brexit: Julian Barnes, Ian McEwan, Martin Amis, Jeffrey Archer, Howard Jacobson, Irvine Welsh, Zadie Smith, John Lanchester, Sarah Perry en John le Carré. Laatstgenoemde heeft de woede over het EU-referendum meteen verwerkt in Een erfenis van spionnen, waarin hij zijn alter ego George Smiley …Lees verder
Barmhartige brexitfarce
BOEKENBAL
In zijn als een neutrale state of the nation vermomde Remain-roman probeert de Britse bestsellerschrijver Jonathan Coe wat de politici van zijn land al enkele jaren weigeren te doen: de polarisering overstijgen om de sentimenten achter de brexit te doorgronden. Een even integer als bewonderenswaardig project, maar grootse literatuur levert het niet op. Inhoudelijk verzandt het in een belerend middenklassecompromis dat boven de hoofden is geschreven van diegenen die het Verenigd Koninkrijk in 2016 naar de Europese uitgang hebben gestemd. Jonathan Coe is doorgaans een nostalgische schrijver, maar aangezien de melancholische toon van romans als ‘De Rotters Club’ en ‘De gesloten kring’ te dicht in de buurt komt van de heimwee naar vervlogen tijden die ook tot de brexitfarce heeft geleid, moest de schrijver op zoek naar een andere toonaard. Dat hij er toch voor koos om de personages uit die twee romans opnieuw op te voeren, hoeft niet te verbazen. Coe had de fami…Lees verder
Blijf versus brexit
Kroniekschrijver Jonathan Coe keert voor zijn visie op de brexitcrisis terug naar zijn personages uit 'De Rotters club'.
Misschien is alles wel de schuld van de snelheidscamera's. Hebben we daaraan het populisme, brexit, de hele toestand van Europa of in ieder geval die van het Verenigd Koninkrijk te danken. Jonathan Coe suggereert het in zijn nieuwe roman 'Klein Engeland'. "Als je de mensheid in al zijn complexheid en diversiteit wil onderzoeken, moet je kijken hoe mensen autorijden", zegt rij-instructeur Ian ergens halverwege.
Ian is op dat moment docent bij een 'bewustwordingscursus' voor mensen die te hard hebben gereden. Beginnend universitair docent kunstgeschiedenis Sophie is in zijn klas beland na een poging op tijd de trein te halen. Zelf afkomstig uit een hoogopgeleide multiculturele bubbel treft Sophie in Ians klas de boze witte man nog ver voor die zo is gaan heten.
In 'Klein Engeland' draait het om mannen 'die allemaal iets verbolgens' hebben. Hun gezichtspunt: "Ze waren er willekeurig tussenuit gepikt door kwaadaardige, onzichtbare krachten die het leven wilden verzieken v…Lees verder