Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een machtsbeluste vrouwelijke politiechef in de Amerikaanse stad St. Louis gebruikt alle middelen om haar tegenstander, een projectontwikkelaar, onder druk te zetten.
Titel
De 27ste stad
Auteur
Jonathan Franzen
Vertaler
W.A. Dorsman-Vos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The twenty-seventh city
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2012 | Andere uitgaves
479 p. : ill.
ISBN
9789044623574 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jonathan Franzen (geb. 1959) is bij ons vooral bekend van zijn in de hemel geprezen derde roman The corrections (2001 ? De correcties -- Li 2001, p. 707), bekroond met de National Book Award en genomineerd voor de Pulitzer Prize en de PEN/Faulkner Award. Zijn debuutroman The twenty-seventh city (1988), bekroond met de Whiting Writers' Award, werd recent in vertaling herdrukt als De 27ste stad. Alles draait rond een fictionele versie van St-Louis in 1984, gedomineerd door Indiërs. Een exploratie van het huidige Amerika en een projectie van de toekomst. Franzens tweede roman, Strong motion (1992 ? Schokgolven, Het Spectrum, 1994), speelt zich af in Boston, een onderzoek naar een aantal mysterieuze aardbevingen. Recent bundelde hij een aantal non-fictie stukken in de essaybundel How to be alone (2002 ? De kunst van het alleenzijn). Een aantal biografische onderwerpen, zijn controversiële visie op de toekomst van de Amerikaanse roman en een…Lees verder
De stad uit de titel, St. Louis (Missouri, U.S.A.), krijgt een nieuwe politiechef: S. Jammu, voorheen politiechef van Bombay. Niet alleen is zij een vrouw, maar ze is ook nog uiterst ambitieus en intelligent. Ze begint met een aantal helpers een plan te ontwikkelen dat de hele stad aan haar voeten moet brengen; ze is zo populair dat niemand kan geloven hoe sluw ze bezig is haar netten te spannen. Slechts één man kan ze niet vangen: de projectontwikkelaar Martin Probst. Dus zet ze zich ertoe zijn omgeving te slopen: ze vervreemdt hem van zijn dochter, laat zijn vrouw ontvoeren, en zet zijn werkomgeving onder pressie. Een scherpe roman over praktijken op de grens van het toelaatbare (en vaak ruimschoots daaroverheen); psychologische subtiliteit wisselt af met thrillerachtige spanning. Helaas mist dit uitstekende gegeven een beetje een spetterende climax. Goed vertaald. Paperback, vrij kleine druk.

Over Jonathan Franzen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Jonathan Franzen (Western Springs, Illinois, 17 augustus 1959) is een Amerikaanse schrijver. Zijn derde roman, The Corrections (2001), Nederlandse vertaling De correcties, werd met luid gejuich door de critici ontvangen. Franzen ontving voor dit werk een National Book Award en was er finalist mee voor de 2002 Pulitzerprijs voor de literatuur. Zijn meest recente roman, Freedom (vertaald in het Nederlands als: Vrijheid), werd in augustus 2010 gepubliceerd. De Amerikaanse president Barack Obama kreeg op eigen verzoek een exemplaar van Freedom mee om in zijn zomervakantie in 2010 te kunnen lezen, dit hoewel het boek op dat moment officieel nog niet was uitgekomen.

Bibliografie

Fictie
  • 1988 The Twenty-Seventh City - De zevenentwintigste stad (vertaling)
  • 1992 Strong Motion - Schokgolven (vertaling)
  • 2001 The Corrections - De correcties (vertaling…Lees verder op Wikipedia