Boek
Frans

Les bienveillantes : roman

Jonathan Littell (auteur)

Les bienveillantes : roman

In de reeks:
Nrf
Een gecultiveerde gehuwde, heimelijk homoseksuele Franse fabrieksdirecteur blikt terug op zijn inzet aan het Oostfront als SS-officier.
Titel
Les bienveillantes : roman
Auteur
Jonathan Littell
Taal
Frans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Gallimard, 2006 | Andere uitgaves
903 p.
ISBN
2-07-078097-X 9782070780976

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dé sensatie van het literaire najaar in Frankrijk is deze forse roman van indrukwekkende degelijkheid over een voormalig SS-officier terugblikkend op zijn inzet aan het Oostfront. Het is het Franstalig debuut van een joodse Amerikaan (New York, 1967; van zijn 3e tot zijn 18e in Frankrijk woonachtig). Zoals nu de gehuwde, heimelijk homoseksuele dr. Maximilien Aue, estheet en intellectueel, als directeur van een Noord-Franse weverij op schone afstand van de werkvloer zijn machinepark bestiert, zo clean zag hij ook de inrichting van het Derde Rijk, waarvan hij als Obersturmbahnführer een plichtsgetrouwe schakel was. Hoe klinisch ook ervaren en beschreven, de horror spat van de 900 bladzijden af. Of het nu al die gerelateerde opvattingen van nazi-bonzen, het lopende bandwerk van vernietigings- en ruimingsmethoden of het incestueuze, homoseksuele driftleven van Aue zelf betreft, in het recital van deze fictieve memoires weerklinkt hard de "banaliteit van het kwaad" (Hannah Arendt). De tite…Lees verder

Over Jonathan Littell

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Monniaux

Jonathan Littell (New York, 10 oktober 1967) is een Amerikaanse schrijver die in het Engels debuteerde, maar sindsdien vooral in het Frans schrijft. Zijn debuut was de sciencefictionroman Bad Voltage (1989). Zijn tweede roman, Les bienveillantes (De welwillenden in de Nederlandse vertaling) werd bekroond met de Prix Goncourt van 2006. Eerder won hij de Grand Prix du Roman voor dit werk.

Biografie

Zijn familie is van Russisch-Joodse afkomst en is aan het einde van de 19de eeuw geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Zijn vader is de thrillerauteur Robert Littell. Jonathan is in New York geboren in een Joodse familie. Hij studeerde aan de Yale-universiteit, maar bracht zijn kindertijd grotendeels door in Frankrijk. Littell is gehuwd met een Belgische en woont in Barcelona.

Gedurende zijn kindertijd was hij bang om als soldaat naar Vietnam gestuurd te worden. Na drie jaar studie aan Yale werkte hij voor human…Lees verder op Wikipedia