Boek
Nederlands

De juiste zet : wat schaken je leert over het leven

Jonathan Rowson (auteur)
+1
De juiste zet : wat schaken je leert over het leven
×
De juiste zet : wat schaken je leert over het leven De juiste zet : wat schaken je leert over het leven

De juiste zet : wat schaken je leert over het leven

Filosofische levenslessen door de Schotse schaakgrootmeester, geïnspireerd door het schaakspel.
Onderwerp
Levenskunst, Schaken
Titel
De juiste zet : wat schaken je leert over het leven
Auteur
Jonathan Rowson 1977-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The moves that matter : a chess grandmaster on the game of life
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
463 p.
ISBN
9789045037677 (paperback)
Plaatsingssuggestie
621.2 (SISO) Spel ; Schaken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Schotse schrijver, filosoof en schaakgrootmeester Jonathan Rowson heeft al meerdere boeken over schaken geschreven. Dit nieuwe boek past in die rij. Hierin stelt Rowson zichzelf de vraag: wat heeft het schaakspel mij geleerd over het leven? In korte hoofdstukjes geeft hij op humoristische wijze waardevolle filosofische levenslessen, geïnspireerd door het schaakspel. Er blijkt veel meer te leren van schaken dan je op het eerste gezicht zou denken! Door de speelse, brede aanpak is het boek is niet alleen voor schakers of filosofen interessant, maar ook voor wie bijna niets van schaken weet. Rowson schrijft toegankelijk, ook al gebruikt hij soms moeilijke woorden. Zijn stijl is semi-autobiografisch; een flink deel van de inhoud bestaat uit persoonlijke ervaringen. Met een uitleg over de schaaknotatie, eindnoten en een register. Een origineel en persoonlijk boek vol levenswijsheden, goed voor een redelijke lezerskring.

Over Jonathan Rowson

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Jaapvanderkooij op de Nederlandstalige Wikipedia

Jonathan Rowson (geboren 18 april 1977) is een Brits schaker (Schotland) en filosoof. Hij is, sinds 1999, een grootmeester (GM). Hij was drie keer kampioen van Schotland.

Als directeur van het Social Brain Centre, dat valt onder de Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA) in het Verenigd Koninkrijk, produceerde hij een groot aantal onderzoeksrapporten over gedragsverandering, klimaatverandering en spiritualiteit.

Carrière

Voor Schotland maakte hij zijn debuut in het lagere-school-team dat in 1988 een match speelde tegen Engeland. Zijn school was op dat moment de Skene Square Primary School. Later ging hij naar de Aberdeen Grammar School, waar een wiskundeleraar, Michael Wilson, de organisator en motor achter het schoolteam was. In 1988 was hij niet de beste speler in zijn leeftijdsklasse, maar hij boekte snel vooruitgang en speelde in 1991 op werel…Lees verder op Wikipedia