Een joodse televisieschrijver in het hedendaagse Washington die een ambivalente relatie heeft met het joodse geloof, worstelt met zijn eigen identiteit en heeft moeite om de realiteit te accepteren.
Titel
Hier ben ik
Auteur
Jonathan Safran Foer
Vertaler
Gerda Baardman Tjadine Stheeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Here I am
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, [2017] | Andere uitgaven
640 p.
ISBN
9789026340970 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een overvolle familieroman

Over de liefde ten huize Bloch schrijft Jonathan Safran Foer in Hier ben ik: Ze 'zond een trilling door de gloeidraad van de gedimde lampen'. Een mooi beeld voor een roman die tot halverwege vooral binnenshuis speelt.

Hier ben ik is een klassieke familieroman waarin de schrijver de tijd neemt om alles en iedereen te beschrijven. Van de inhoud van het medicijnkastje tot het boodschappenlijstje bij Ikea, Foer presenteert het ons allemaal. Hij laat op een meesterlijke manier zien hoe het innerlijke leven ondergesneeuwd geraakt door het organisatorische.

Dan begint de aarde te beven in Israël. Enkele landen sluiten zich bij elkaar aan en trekken ten oorlog tegen de staat van de Joden. In de laatste helft van Hier ben ik sijpelt de buitenwereld binnen bij de Blochs, die bovendien bezoek krijgen van een Israëlische neef.

Dit boek bevat grappige passages - zo is er een over masturbatie die doet denken aan het oude werk van Foer. Het is bij momenten diepgravend, bij momenten sentimenteel. De dialogen zijn spitsvondig, maar niet altijd even realistisch. Sommige scènes worden te lang uitgesponnen, waardoor de interessante roman overvol w…Lees verder

Beschrijving van een aantal weken uit het leven van Jacob, een joodse televisieschrijver in het hedendaagse Washington, wiens huwelijk onder druk staat. In het samenspel van de betrekkingen met zijn familie worstelt Jacob met zijn eigen identiteit en heeft hij moeite om de realiteit te accepteren. Daarnaast heeft hij een ambivalente relatie met het joodse geloof. In deze periode wordt Israël getroffen door een zware aardbeving, waardoor het conflict in het Midden-Oosten in alle hevigheid oplaait en Joden over de hele wereld gevraagd wordt om voor Israël te strijden. Door gesprekken met een Israëlische neef die bij hem logeert vraagt Jacob zich af wat zijn echte ‘thuis’ is: Amerika of Israël? In het laatste gedeelte reflecteert Jacob op zijn leven en ontstaat er meer inzicht in de aard der gebeurtenissen. Derde roman van de Amerikaanse auteur (1977). ‘Alles is verlicht’ (National Jewish Book Award en de Guardian First Book Award) en ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’ zijn beide ver…Lees verder

Over Jonathan Safran Foer

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Jonathan Safran Foer (Washington D.C., 21 februari 1977) is een Joods-Amerikaanse schrijver. Hij woont in Brooklyn, New York en was tot 2013 getrouwd met de schrijfster Nicole Krauss.

Hij redigeerde A Convergence of Birds, en zijn verhalen zijn gepubliceerd in de Paris Review en de The New Yorker.

Zijn eerste roman, Everything is Illuminated (Alles is verlicht), werd uitgegeven in 2002. Het verscheen al snel in de internationale bestsellerslijsten en won verschillende literaire prijzen, waaronder de National Jewish Book Award en de Guardian First Book Award. Een eerdere versie van het boek (The Very Rigid Search, The New Yorker, 18 juni 2001) werd verfilmd door Liev Schreiber in 2005.

Everything is Illuminated beschrijft een hopeloze zoektocht naar de wortels van de grootvader van de verteller. Met een vage foto op zak reist hij naar Oekraïne om op zoek te gaan naar de mensen die zijn grootvader tij…Lees verder op Wikipedia