Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Schrijf vaker, schrijf meer : brieven van geliefden

Jooris Van Hulle (samensteller)

Schrijf vaker, schrijf meer : brieven van geliefden

In de reeks:
Genre:
Bloemlezing van liefdesbrieven van bekende personen.
Onderwerp
Liefde
Titel
Schrijf vaker, schrijf meer : brieven van geliefden / [samenst.] Jooris van Hulle
Samensteller
Jooris Van Hulle
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2005
127 p. : ill.
ISBN
90-77942-13-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schrijf vaker, schrijf meer, deze titel is een citaat van Václav Havel, die hiermee het verlangen van elke geliefde uitdrukt in een van zijn vele filosofische brieven aan Olga Splichalova, met wie hij in 1964 huwde. Jooris Van Hulle heeft talrijke liefdesbrieven waarin "afstanden worden overbrugd, herinneringen worden ingekleurd, en verlangens worden uitgesproken" geredigeerd. Het boek wil een overzicht bieden van wat liefdesbrieven door de eeuwen heen, van Alkifron (ca. 200 n.C.) tot Jef Geeraerts, betekend hebben.

Alkifron is een vrij onbekende naam onder de Griekse schrijvers. Naast vier brievenboeken, pende hij 122 fictieve brieven en kattebelletjes neer in samenwerking met vissers, boeren, klaplopers en hoeren. Van Alkifron zijn vier brieven 'van de hand van' historische figuren, o.m. een van de komedieschrijver Menander (342-290 v.C.), opgenomen. Aan grote namen onder de verliefde brievenschrijvers is er geen gebrek in deze verzamelbundel: Abélard en Héloïse, John …Lees verder
Wat geliefden elkaar toefluisteren of schrijven is zelden interessant voor buitenstaanders. Dat geldt in sterke mate voor de meer dan dertig liefdesbrieven die in 'Schrijf vaker, schrijf meer' afgedrukt zijn. Merendeels bekende figuren, stammend uit de klassieke oudheid tot uit tweede helft van de 20e eeuw worden betrapt bij het schrijven aan een geliefde. Andere criteria dan bekendheid van de auteur (bijvoorbeeld Plinius, Mozart, Kafka, Annie M.G.Schmidt) lijken niet gehanteerd. Van dit soort bundels zijn er talloze samen te stellen. Bovendien zijn de inleidinkjes summier en oppervlakkig. De verantwoording van zowel tekst als illustraties (kleurenreproducties van bekende toepasselijke schilderijen) laat te wensen over.

Suggesties