Papieren boekvariant van Joost Vandecasteeles theatervoorstelling Habeas corpus, een mengeling tussen literatuur en stand-up comedy.
Titel
Bella
Auteur
Joost Vandecasteele
Illustrator
Jeroen Los
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2017
[92] p. : ill.
ISBN
9789048838028 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een krankzinnig experiment

Roman in beelden. Auteur en stand-upcomedian Joost Vandecasteele verrast met Bella, een van de pot gerukt verhaal vol bizarre personages dat nogal wat vergt van de lezer. Geïllustreerd door Jeroen Los.

Is het een strip? Een graphic novel? Een geïllustreerde monoloog? Uitgeverij Lebowski weet het ook niet goed en zet bij gebrek aan beter 'Roman in beelden' op de cover.

Wellicht komt 'politiek strippamflet' nog het dichtst in de buurt. Joost Vandecasteele, die hier zijn eigen strippersonage is, verpakt er zijn observaties en ergernissen immers in een sciencefiction-achtig verhaal, geschreven vanuit het oogpunt van eerst zichzelf, nadien vanuit het steeds ouder wordende meisje Bella.

Te beleefde ruimtewezens, pillen om egoïsme op te wekken, een overijverige god en een VS met twee presidenten - de ene omdat-ie verkozen is en de andere omdat-ie de meeste stemmen kreeg: daarover, en over veel meer, gaat Bella. Vooral tussen de regels valt er het nodige te ontdekken.

Jeroen Los maakte er tekeningen bij. Nog het meest lijkt het de eerste tien pagina's op een strip, maar even snel verandert de opzet, worden de teksten veel …Lees verder

Sciencefiction van een wildeman

Joost Vandecasteele schreef een scherpe en grappige sciencefictiontekst; Jeroen Los maakte de illustraties. Maar toch is Bella niet zomaar een graphic novel.

Schrijver Joost Vandecasteele ontpopt zich de jongste jaren tot een veelzijdig talent. Hij schreef vijf romans, enkele toneelstukken en de tv-reeks Generatie B en is stand-upcomedian. Hij werkt samen met studio Happy Volcano aan een literaire videogame. En met Bella waagt hij zich aan het grafische werk.

Het is opvallend dat noch Vandecasteele noch de uitgever Bella omschrijft als een graphic novel. Wanneer je het boek openslaat, wordt meteen duidelijk waarom. Hoewel de intro bestaat uit een traditionele sequens van plaatjes met tekstballonnen, lijkt de rest van Bella meer op een geïllustreerde tekst.

Het boek opent met een verwaaide Joost Vandecasteele die een videoboodschap opneemt. Aan wie die gericht is, daar hebben we het raden naar. De hele scène heeft wat weg van een zelfmoordboodschap zoals terroristen die nalaten. Dat kan tellen als opener.

Bella is opgezet als sciencefiction. Vandecasteele begint aan een op…Lees verder

Heldin in deze beeldroman is het meisje Bella dat al opgroeiend ronddwaalt over de Superduper Snelweg, de strook asfalt die de evenaar van een toekomstige wereld bedekt. Ze ziet een wereld waarin vaders na de bevruchting voorgoed verdwijnen, zesjarigen de wereld regeren en oorlogen uitvechten, de grote twijfel en/of verveling hebben toegeslagen, pillen egoïsme of extreme angst op kunnen wekken, interdimensionale mensen en aliens de boel komen verstoren, en nog veel, veel meer. 'Stand-up-literatuur' zou je dit verhaal kunnen noemen. De auteur, tevens stand-up comedian, maakte er een theaterversie ('Habeas Corpus') en deze papieren versie van. Al zijn dystopische toekomstangsten en visioenen, maatschappijkritiek en liefde voor sciencefiction verwerkte hij in dit verhaal dat je beter als monoloog zou kunnen typeren. Zeer geestig, maar de lezer uitgeput achterlatend door de niet aflatende stroom van krankzinnige en doldwaze ideeën en fantasieën die in sneltreinvaart op hem worden losgelat…Lees verder

Over Joost Vandecasteele

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wikidammer

Joost Vandecasteele (1979) is een Vlaams schrijver en stand-upcomedian.

Biografie

Vandecasteele studeerde theaterregie aan het RITCS. In 2002 won hij met zijn theatermonoloog Sparta 2010 de Theater Aan Zee-prijs. Van 2005 tot 2009 was hij lid van het theatercollectief Abattoir Fermé.

Hij publiceerde diverse kortverhalen in onder meer Deus Ex machina, De Brakke Hond, De Revisor en Vice magazine. In 2007 won hij de Brandende Pen voor Nooit meer vrede. Dit kortverhaal werd opgenomen in Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij, een verhalenbundel waarmee Vandecasteele debuteerde bij De Arbeiderspers in 2009. Deze bundel werd genomineerd voor de Nederlandse Selexyz Debuutprijs en de Academica Debutantenprijs en won de Vlaamse debuutprijs in 2010. Het juryrapport luidt als volgt: Vandecasteele troont ons mee in een spooky en tegelijk ook hedonistisch universum dat slechts een paar ademtochten in d…Lees verder op Wikipedia