Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wakend over God

Joost Zwagerman (auteur)
+1
Wakend over God
×
Wakend over God Wakend over God

Wakend over God

Joost Zwagerman (auteur)

Wakend over God is Joost Zwagermans laatst voltooide en postuum uitgegeven werk, en beschrijft de geloofsstrijd van een naamloos blijvend ik, die soms in zijn verbeelding, soms letterlijk met het Opperwezen in gevecht raakt. De ik-figuur neemt bij gelegenheid de plaats van God in. Meer dan eens straft diezelfde God oudtestamentisch streng als Hij aan het bestaan van de ik-figuur twijfelt. Op an

Onderwerp
Godsdienst, God
Titel
Wakend over God
Auteur
Joost Zwagerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2018 | Andere uitgaves
96 p.
ISBN
9789048845415 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Postuum uitgegeven dichtbundel van de auteur (1963-2015), die naast romans en verhalen ook poëzie schreef. In 2008 ontving hij de Gouden Ganzeveer voor zijn gehele oeuvre. In deze bundel, die kort voordat hij zichzelf van het leven beroofde, werd voltooid, beschrijft hij de geloofsstrijd van een naamloos blijvende ik. Rooms-katholiek opgevoed, twijfelde hij al in zijn jeugd : 'Al vroeg had ik het wel gehad met God' (blz. 17). Toch laat het hem niet los en gaat het in deze gedichten over ontmoetingen en gevechten met God: wie is Hij, wat wil Hij, waarom laat Hij zich zo vaak niet zien? Het leven in leegte, uitzichtloosheid, eenzaamheid, isolement: 'het is zo godalmachtig eenzaam hier' (blz 55). Herkenbare en emotionele, aangrijpende poëzie. Kwam vlak na de Poëzieweek 2016 binnen op nr. 3 van de 'Bestseller'-lijst. Mooi uitgevoerde bundel, kan veel lezers aan het denken zetten.

Over Joost Zwagerman

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Johannes Jacobus Willebrordus (Joost) Zwagerman (Alkmaar, 18 november 1963 – Haarlem, 8 september 2015) was een Nederlands schrijver. Behalve fictief proza (romans, novelles en verhalen) schreef hij ook poëzie, essays en columns.

Biografie

Zwagerman was het kind van ouders die in het onderwijs werkzaam waren. Als dertienjarige was hij al met teksten bezig en maakte hij een handgeschreven en geïllustreerd tijdschriftje, de Zwagergids. Dit stelde hij samen uit teksten en foto's die hij uit de VARAgids haalde en vervolgens naar zijn eigen ideeën bewerkte.

Zwagerman ging naar de Rijksscholengemeenschap Noord-Kennemerland in Alkmaar. Na afronding daarvan ging hij naar de Pedagogische Academie. Hij studeerde ook nog Nederlandse taal- en letterkunde, maar stopte daar voortijdig mee. In zijn studententijd schreef hij al diverse artikelen. Na zijn studie volgde hij een cursus creatief schrijven bij Oek de Jong.

Joost Zwag…Lees verder op Wikipedia