Boek
Nederlands

Moffel en Piertje en het grote taalavontuur

Jørgen Hofmans (auteur), Doesjka Bramlage (illustrator)

Moffel en Piertje en het grote taalavontuur

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
In het tuinhuisje van Moffel en Piertje logeert de uitvinder meneer Wirwar. Samen met hem maken ze lettersoep en smullen ze van een letterpicknick. Leer samen met Moffel en Piertje de letters kennen en hoe je er woorden van kunt maken. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Moffel en Piertje en het grote taalavontuur
Auteur
Jørgen Hofmans
Illustrator
Doesjka Bramlage
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014
[48] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de schooltelevisie-serie 'Koekeloere'
ISBN
9789047705666 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het educatieve schooltv-programma Koekeloere, waarin Moffel en Piertje allerlei gekke avonturen beleven, heeft ook een boekenreeks, waarin Moffel en Piertje en het grote taalavontuur de nieuwste uitgave is.
In dit boek komen de vrienden in aanraking met alle aspecten van taal. Vier verschillende verhalen stellen woorden, letters, spellen en lezen centraal. In ‘Wirwar’ maken Moffel en Piertje kennis met de gelijknamige gekke uitvinder, die lettersoep wil maken. In ‘De luisterbrief’ speelt een pratende brief een grote rol. ‘Arie praat in stukjes’ vertelt het verhaal van een vogel die uit zijn nest valt en vervolgens vreemd praat. ‘De letterpicknick’ ten slotte verhaalt over een eetfestijn met smulletters.
De ietwat zwakke verhalen zijn weinig origineel en soms wat chaotisch opgebouwd. Het boek moet het vooral hebben van andere elementen. Interactief en fris is bijvoorbeeld het ‘moeilijke’ voorleesverhaal dat op de prenten wordt weergegeven, maar dat jonge lezertjes t…Lees verder
Moffel en Piertje komen meneer Wirwar tegen. Ze helpen hem lettersoep te maken, tillen vogel Arie weer in zijn nest, helpen Wirwar om de woorden die in letters uiteen zijn gevallen weer tot woorden te maken en smullen van de letterpicknick die Wirwar bij de letter p heeft klaarstaan. Prentenboek over de bekende tv-dieren uit de serie Koekeloere, waarbij veel aandacht is voor letters en eenvoudige woordjes. Op de kleurige paginagrote tekeningen staan de verhalen over de avontuurtjes van de dieren afgedrukt. Onder aan de pagina's is een gang onder de grond getekend waarin een vereenvoudigde versie van het verhaal staat, die kinderen als ze al een beetje kunnen lezen makkelijk kunnen volgen. Hoewel de verhaaltjes soms wat rommelig zijn, komt de boodschap dat woorden uit verschillende letters bestaan goed over, evenals het feit dat je met letters nieuwe woorden kunt maken. En dat daarbij de plaats van de letters en de woorden belangrijk is om een verhaal goed te kunnen lezen. Al met al ee…Lees verder

Suggesties