Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Gerard Walschap : een biografie

Jos Borré (auteur)
+1
Gerard Walschap : een biografie
×
Gerard Walschap : een biografie Gerard Walschap : een biografie

Gerard Walschap : een biografie

Biografie van de Vlaamse schrijver (1898-1989).
Onderwerp
Walschap, Gerard
Titel
Gerard Walschap : een biografie
Auteur
Jos Borré
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
750 p., [16] p. pl.
ISBN
9789085424895 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen


De opvatting dat een biografie een historisch genre is, is nog altijd niet vanzelfsprekend. Gelukkig heeft Jos Borré zich aangesloten bij de historiserende traditie, het verhaal van de kleine eeuw van Gerard Walschap (1898-1989) is per definitie het verhaal van diezelfde kleine eeuw van Vlaanderen. Borré laat zijn blik echter nooit zo ver afdwalen dat hij Walschap uit het zicht verliest. In een paar alinea’s vliegt de biograaf door de eeuwen waarin Londerzeel het nog zonder zijn bekendste zoon moest stellen en hij wijst alleen die plekken en personen aan die later nog een rol in Walschaps boeken zouden gaan spelen.
Even gelukkig is de beslissing om Walschaps jeugd te beschrijven aan de hand van het nagelaten Autobiografie van mijn vader, waarin de schrijver zich zijn eigen jeugd herinnert vanuit het gezichtspunt van zijn eigen vader. De vroegste jaren van iemands leven zijn bijna nooit met grote zekerheid te reconstrueren en doordat Borré resoluut voor een bron kiest waa…Lees verder
Gerard Walschap (1898-1989) heeft een paar opvallende romans geschreven, zoals Celibaat en Houtekiet*, waarmee hij Vlaanderen 'ontvoogd' heeft van een drukkend katholicisme. Jos Borré besteedt in zijn biografie terecht veel aandacht aan deze maatschappelijk-culurele achtergrond. Een fors deel in dit boek gaat over Walschaps oorlogsverleden, alles geschreven alsof de 'reus van Vlaanderen' ondanks kritiek 'een goed vaderlander' was. Hier wreekt zich de vooringenomenheid van de biograaf, die in 1990 ook al een biografie van Walschap publiceerde ('Gerard Walschap: rebel en missionaris') en er denkelijk nog een moet schrijven om te ontdekken dat Walschap in de oorlogsjaren publiceerde bij nazi-uitgeverijen zoals Diederichs in Duitsland, De Vlam en De Roskam in Nederland en grote sommen geld verdiende door met de bezetter samen te werken. Walschaps boeken blijven door dit alles onaangetast, maar dat hij een collaborateur was, is een onomstotelijk feit.