Boek
Nederlands

Als ik een boek was

José Jorge Letria (auteur), André Letria (illustrator), Bart Vonck (vertaler)
Bundel spreuken die steeds beginnen met 'Als ik een boek was, zou ik...', met bij elke spreuk een interpretatie in de vorm van een linosnede.
Onderwerp
Boeken, Lezen
Titel
Als ik een boek was
Auteur
José Jorge Letria
Illustrator
André Letria 1973-
Vertaler
Bart Vonck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Se eu fosse um livro
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Book Island, © 2015
[58] p. : ill.
ISBN
9780994109897 (hardback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel van spreuken die allemaal beginnen met ‘Als ik een boek was, zou ik …’. Op elke pagina één spreuk en een bijpassende illustratie (linosnede), die vaak een bijzondere interpretatie van de spreuk geeft. Zo wordt bij de spreuk ‘Als ik een boek was, zou ik mijn oudste en intiemste geheimen met mijn lezers delen’ een man afgebeeld die een boek opent en daarin een trap naar beneden aantreft. En bij ‘Als ik een boek was, zou ik altijd mijn eigen plekje willen hebben in de magische wereld van ieder kind’ zien we een boek dat een staart heeft en vier poten (en het boek het lijf van de leeuw is). De spreuken laten zien wat voor functies een boek kan hebben voor de lezer. De illustraties veelal in zwart en wit tegen een gekleurde achtergrond (in zachte, bijna aardse tinten), met soms een extra steunkleur, geven de spreuken een bijzondere, verrassende dimensie. Het kunstzinnig vormgegeven boek richt zich op iedereen die graag leest en wil kijken in welke spreuken hij zich herkent.

Als ik een boek was

Wanneer je dit prentenboek met aandacht hebt gelezen en bewonderd kan je je afvragen: wat zou het leven zijn zonder boeken? Vader en zoon Letria sturen jou naar het antwoord, door zelf op elke bladzijde een bedenking te maken die begint met 'Als ik een boek was'. Een boek wil gelezen worden, grote persoonlijke geheimen met zijn lezers delen, een plekje veroveren in de wereld van het kind. Het wil niet stoffig worden in een muffe kast, maar is leergierig en nooit gehaast om het woord 'einde' te lezen. En het droomt van vrede: Als ik een boek was zou ik een doeltreffend en teder wapen willen zijn om het verlangen naar oorlog voor altijd te doden. De tekeningen van de Portugese illustrator André Letria stralen door hun eenvoud en vormen een mooie aanvulling bij de sobere, maar tegelijk ook sterke teksten van zijn vader José Jorge. Dit is geen boekje om in één keer uit te lezen, maar om regelmatig in te kijken en geïnspireerd te raken door woord en beeld. Een ideaal geschenk voor ieder…Lees verder