Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een armoedige Londense winkelier spioneert bij een anarchistische groep en verkoopt zijn inlichtingen aan het buitenland.
Onderwerp
Spionage
Titel
De geheim agent
Auteur
Joseph Conrad
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The secret agent
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2003 | Andere uitgaves
331 p.
ISBN
90-351-2437-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De armoedige Londense winkelier Adolf Verloc is in feite een Russische agent die een groepje anarchisten leidt, zijn ambassade inlichtingen verschaft en een schuilplaats biedt aan andere spionnen. Op een dag krijgt hij de opdracht een aanslag te plegen op het observatorium van Greenwich, wat tot allerlei verwikkelingen en uiteindelijk zijn gewelddadige dood leidt. De roman, die gebaseerd is op een ware gebeurtenis uit 1894, is slechts aan de oppervlakte een thriller of spionageroman. Conrad is de grootste Engelse romanschrijver van het eerste kwart van de twintigste eeuw en - anders dan bij spionage-auteurs - staat bij hem niet de handeling centraal maar de karaktertekening. Zijn kleine meesterwerk is tegelijk een psychologische studie over goed en kwaad en over de drang tot zelfdestructie, een politieke roman over de kwalijke uitwassen van extreem-links, en een sociale roman over het grauwe leven in een wereldstad rond de eeuwwisseling. Ondanks deze diepe ernst heeft de roman ook lic…Lees verder

Over Joseph Conrad

Joseph Conrad (Berdytsjiv, 3 december 1857 – Bishopsbourne, 3 augustus 1924) was een Pools-Engelse roman- en prozaschrijver. Hij werd geboren als Józef Teodor Konrad Korzeniowski in Berdytsjiv, Rusland (tegenwoordig Oekraïne). Zijn romans gaan veelal over het gevaarlijke leven op zee en over exotische plaatsen.

Levensloop

Conrad werd in 1857 geboren in Berdytsjiv (tegenwoordig in de Oekraïne) en groeide op in een verarmde Poolse adellijke en patriottistische familie. Zijn vader, Apollo Korzeniowski, schreef politiek getinte toneelstukken en vertaalde werken van auteurs als Charles Dickens, Victor Hugo en Shakespeare vanuit het Engels en Frans.

In 1861 werd Josephs vader verbannen naar Vologda, en de kleine Joseph en zijn moeder gingen mee. Vanwege de slechte gezondheid van moeder en het extreme klimaat in Vologda kreeg het gezin in 1865 toestemming om naar Tsjernihiv te verhuizen, waar moeder Ewelina Korzeniows…Lees verder op Wikipedia